Da li će Boleč i Grocka imati vode ovog leta?

0
1000
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Prve vrućine još nisu ni počele, a stanovnici viših delova Grocke i Boleča već se žale da nemaju vode.
Kako li će biti na leto?

Problem sa nestašicom vode nastaje u ovim mestima kada ona počinju da rastu 80-tih godina, povećava se broj stanovnika, ali ne i kapacitet pumpi. Mreža u oba mesta je stara preko 30 godina, postoji veliki broj nelegalnih priključaka, paušalaca (koji imaju legalan vodomer ali im se ne očitava jer je u kvaru pa plaćaju fiksni iznos) i naravno korišćenje vode za zalivanje bašti, punjenje bazena i slično.

Kako kažu iz Vodovoda u Grockoj potrošnja vode skače vikendom, u subotu ujutru oko 7 časova potrošnja vode skače i ceo vikend je na visokom nivou. U II visinskoj zoni većina građana ima rezervoare koji se pune noću kada ima vode. Najviše su ugroženi građani koji nemaju rezervoare. Može se samo pretpostaviti da li je to zbog vikendaša ili zbog zalivanja bašti. Ovaj problem bi trebao da bude rešen izgradnjom novog bunara koji se sada radi ispod Vile Gavrilović u Grockoj. Ali sama izgradnja je kasnila zbog navodnog klizišta koje bi tu moglo da se pojavi. Pojedini mediji su napravili hajku na JP Vodovod i gradnja je neznatno kasnila. Završetak izgradnje se očekuje početkom juna, pre početka vrućina.

Boleč ima slične probleme, kad dođe leto redovne su restrikcije vode, pa se naizmenično isključuju delovi naselja koji su podeljeni po ulicama. U Boleču kada nivo vode u rezervoaru padne na 0,5 m , isključuje se celo naselje. To je obično oko 22-23 sata. Voda se pušta ujutru u pet sati. Viši delovi naselja od kraja maja do septembra imaju većih problema sa restrikcijama, dok je situacija u nižim dosta bolja. Akcijom isključenja nelegalnih priključaka koja se radila ovih dana deo problema bi trebao da se reši. Zamenom cevi ispod autoputa, koje vode od bunara do bazena a dalje do bolečke vodovodne mreže, koja bi trebala ovih dana da se izvrši trebalo bi da se reši još jedan problem koji bi poboljšao snabdevanje vodom.

Sigurno je da će se ovim merama Vodovoda deo problema rešiti i poboljšati snabdevanje, da li će to biti dovoljno da ove godine slavine ne budu suve uverićemo se vrlo brzo.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR