Manijaci najčešće napadaju na Kališu, Banjici i kod Geneksa

0
1172
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Seksualni manijaci deo su urbanog folklora svakog većeg grada, pa ni Beograd nije izuzetak, mada se po podacima MUP-a u našem gradu prijavi tek 20 ovakvih slučajeva godišnje. Realna slika je bar 10 puta gora, jer, prema procenama, samo 10 odsto žena koje su pretrpele neku vrstu seksualnog nasilja i prijavi slučaj.

Iako su profili i motivi napadača različiti, a u MUP-u kažu da napad na javnom mestu ne može da se predvidi, ipak postoje lokacije na kojima bi trebalo da budete oprezni. Banjička šuma, staza uz autoput kod “Geneksa” na Novom Beogradu, Zvezdarska šuma, Kalemegdan… samo su neka od “najpopularnijih” mesta gde operišu manijaci. U MUP-u kažu da manijaci uglavnom ne biraju mesto na kom će izvršiti napad, pa ne postoji ni veza između mesta izvršenja i kažnjive radnje.

– Napad se može dogoditi na različitim javnim mestima. Izvršioci se mogu podjednako lako pojaviti na ulici, trgu, u javnom prevozu, ali neke izražene šeme napada nema – kažu u MUP-u.
Na teritoriji grada, na godišnjem nivou, u proseku se evidentira samo oko 20 slučajeva seksualnog uznemiravanja na javnim mestima, ali tako mali broj prijavljenih slučajeva posledica je straha od odmazde ili stida. Aleksandra Nestorov, koordinatorka Autonomnog ženskog centra, kaže da tek deset odsto žena koje su pretrpele neku vrstu seksualnog nasilja odluči da prijavi slučaj ili da se obrati centrima za pomoć.
– I kod samog čina, ali i kod prijavljivanja slučaja zlostavljanja, žene, koje su najčešće žrtve, suočavaju se sa pretnjama usmerenim prema njima ili njima bliskim ljudima. Zbog toga se često dešava da se žrtve prosto ukopaju u mestu, ne pružaju otpor, ne pokušavaju da zatraže pomoć – kaže Aleksandra Nestorov.
Iz MUP-a apeluju da oštećeni prijave slučaj najbližoj policijskoj stanici, pre svega da bi se povećala bezbednost drugih građana.
– Evidencija takvih događaja sa zapažanjima o izgledu i osobenim znacima omogućava policiji da planira sprovođenje određenih radnji na identifikaciji izvršioca i preventivnom postupanju – napominju u MUP-u.

Pet najrizičnijih lokacija
BANJIČKA ŠUMA
U šumi se često okupljaju egzibicionisti, a u njenoj neposrednoj blizini je i Centar za maloletne delinkvente, što je čini mestom za izbegavanje.
KALEMEGDAN
Verovatno najpoznatije okupljalište manijaka i egzibicionista svih vrsta
AUTOPUT KOD “GENEKSA”
Neosvetljena staza koja vodi duž autoputa česta je lokacija napada manijaka jer saobraćajna buka zaglušuje pozive u pomoć
ZVEZDARSKA ŠUMA
Često mesto seksualnih napada zbog izolovanosti lokacije
PODZEMNI PROLAZ KOD VUKA
Prolazi su, kao i javne garaže, česta mesta za napade, jer su mračni, izolovani, a opet frekventni

 

Vičite, koristite suzavac, zovite policiju…
SAVETI – Napad manijaka nemoguće je predvideti, ali nekih pravila se, ipak, treba pridržavati. Izbegavajte noćne šetnje u „nezgodnim“ krajevima, uvek nosite mobilni telefon sa sobom, a ako se osećate posebno nesigurno – javljajte prijateljima gde se nalazite.
– Ako vas neko napadne, najvažnije je da privučete pažnju drugih. Vičite, udarajte nogama, trčite, zvonite na interfon ako ste u blizini zgrade.
– Ako ste u blizini vašeg stana, nemojte otključavati ulazna vrata zgrade i idite dalje. Rizik je prevelik da vas osoba koja vas prati gurne u zgradu gde biste bili u potpunosti bespomoćni.
– Ako vas muškarac uznemirava u javnom prevozu, upozorite ostale putnike rečima “Ruke k sebi!”, “Ne dodirujte me!”.
– Ako vas manijak prati, ne skrećite u mračne uličice, ako vas prati automobilom, zapišite registarske tablice i odmah pozovite policiju.
– Pohađajte časove samoodbrane, ali ne napadajte prvi. Koristite zvučne alarme.
– Možete nositi i suzavac, ali prethodno naučite kako se ovo oružje koristi, da ne bi bilo upotrebljeno protiv vas.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR