Poboljšaće se sistem za javno uzbunjivanje

0
NextWEB hosting

Budući da se Beograd u protekle 33 godine značajno promenio, da su nastala nova naselja, a postojeća se proširila, neophodno je da se nakon izrade akustičke studije instaliraju nove i postojeće sirene dovedu u ispravno stanje, rekao je Slobodan Šolević, član Gradskog veća i zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije za grad Beograd na današnjoj sednici.

Štab za vanredne situacije danas je razmatrao stanje sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji Beograda. U gradu postoji 119 sirena – 22 pneumatske, devet elektronskih i 88 električnih. Ispravnost sistema poslednji put je proverena 2011. godine, kada je utvrđeno da je  veliki broj sirena neispravan.

– Sektor za vanredne situacije realizuje glavni projekat sistema za javno uzbunjivanje na teritoriji Beograda, koji obuhvata i izradu akustičke studije čujnosti. Na osnovu Zakona o vanrednim situacijama, organi lokalne samouprave dužni su da instaliraju i održavaju sirene za javno uzbunjivanje, a ovaj zakon predviđa da se sistemom za uzbunjivanje upravlja iz Operativnog centra Uprave za vanredne situacije za grad Beograd – zaključio je Slobodan Šolević.

Na današnjoj sednici razmotrena je i informacija o Predlogu odluke o organizaciji funkcionisanja civilne zaštite na teritoriji Beograda. Povodom predstojećih prvomajskih praznika, kada jedan broj građana na izletištima i otvorenim prostorima pali vatru, štab je pozvao sve gradske sisteme da doprinesu potpunom sprovođenju Zakona o zaštiti od požara, kako bi se u najvećoj mogućoj meri predupredilo izbijanje požara.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

thirteen + twelve =