Počele aktivnosti na suzbijanju komaraca

0
726
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Orijentacioni programi suzbijanja komaraca, krpelja i glodara usvojeni su još početkom februara ove godine, a monitoring kao znatan deo ukupnih aktivnosti na suzbijanju ovih štetnih organizama počeo je već u ranim prolećnim mesecima.

Kako je za Beoinfo rekla Marija Grubačević, pomoćnica gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, kraći periodi sa relativno visokim temperaturama za početak godine omogućili su da se sa snimanjem stanja na terenu započne relativno rano.

– Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju uradile su monitoring larvi komaraca na levoj obali Dunava, od Pančevančkog mosta do Kovilova, desnoj obali Dunava u pravcu ka Grockoj, na kanalima koji protiču u naseljima u okolini, kao i na Savi sa makiške i surčinske strane. Ni na jednom lokalitetu koji su ekipe zavoda obišle nisu pronađene larve i lutke komaraca što se objašnjava da je vodena sredina još uvek hladna i ne pogoduje razvoju larvi iz jajeta – kazala je Grubačevićeva.

Monitoring krpelja obavljen je u januaru, februaru i martu na sledećim lokacijama: Košutnjak, Topčider, Banjica, Ada Ciganlija, Makiš, park na Belim vodama, park na Banovom brdu, Pionirski park, okolina Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović”, park u okolini ulice Ljutice Bogdana, Akademski park, Tašmajdan, Hajd park, Bojčinska šuma i SRC „Surčin”. Na pojedinim lokacijama zapažena je sporadična pojava krpelja.

Shodno ugovoru i programu, a sa porastom temperature nastaviće se pretraživanje terena kako na prisustvo larvi komaraca, tako i na prisustvo krpelja i na sve većem broju lokaliteta. Posebno će se u narednom periodu u toku obavljanja monitoringa krpelja obratiti pažnja i na pojavu zaraženosti krpelja sa borelijom.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR