Samo pet opština finansira zapošljavanje svojih žitelja

0
578
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Na ovom polju, na području grada Beograda sa državom sadejstvuju Obrenovac, Čukarica, Barajevo, Mladenovac i Savski venac.

Obrenovac, Čukarica, Barajevo, Mladenovac i Savski venac jedine su beogradske opštine koje su se zajedno sa državom uključile u programe finansiranja lokalnih planova zapošljavanja. U ovoj godini do posla bi moglo da dođe devetoro Mladenovčana, pripravničkim iskustvom moći će da se pohvali deset žitelja Čukarice, kroz program samozapošljavanja na Savskom vencu do sopstvenog biznisa moglo bi da dođe najmanje pet građana, radnu knjižicu trebalo bi da dobiju i Obrenovčani stariji od 50 godina…

– Stopa nezaposlenosti u Obrenovcu veća je od 30 odsto. Dodelom vaučera za samozapošljavanje starijim Obrenovčanima opština će uplaćivati poreze i doprinose na minimalnu zaradu u trajanju od 12 meseci, dok poslodavcu ostaje da radniku isplaćuje neto platu. Pedesetoro studenata iz materijalno ugroženih porodica dobiće po 35.000 dinara, a biće posla i za veterinare, ali tek kada bude izgrađen azil – najavljuje Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac.

Opština Čukarica opredelila je dva miliona dinara za program „Stručna praksa”, namenjen onima bez radnog iskustva. Deset mladih moći će da računa na zaposlenje.

– Finansiraćemo i tromesečni kurs nemačkog jezika za 24 medicinske sestre i tehničara sa evidencije NSZ-a, koji bi mogli da konkurišu kod nemačkog poslodavca za zaposlenje u struci. Pošto su veb-dizajneri traženi na tržištu, organizovaćemo i obuku za 18 nezaposlenih iz ove struke – najavljuju u kabinetu predsednika Čukarice.

Ni opština Mladenovac nije zaboravila na svoje žitelje, pa se u program finansiranja lokalnih planova zapošljavanja uključila četvrti put zaredom. Za javne radove iz budžeta je izdvojeno 520.000 dinara.

– U ovoj godini najpotrebniji nam je takav program. Konkursi za javne radove počinju u maju, i uglavnom će biti posla na održavanju javnih površina – ističe Jasminka Prokić, pomoćnica predsednika Mladenovca. Najviše su ugrožene žene, dugoročno nezaposleni i stariji od 50 godina.

Zahvaljujući finansijskoj podršci Savskog venca, u toku ove godine sopstveni biznis moglo bi da pokrene najmanje pet žitelja ove centralne gradske opštine.

– Prednost će imati preduzetnici koji budu imali u planu da zaposle još osoba u novoosnovanim firmama. Očekivani efekat zapošljavanja kroz ovaj program je od minimalnih pet do 15 novozaposlenih. Sredstva za samozapošljavanje biće odobrena u jednokratnom iznosu od 160.000 dinara – najavljuje Nenad Prelić, sekretar Skupštine opštine Savski venac.

———————————————-

Skromna saradnja sa NZS

U prošloj godini samo dve beogradske opštine, Mladenovac i Obrenovac, realizovale su programe u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ). Mladenovac je izdvojio 2.016.000 dinara, dok je NSZ učestvovala sa 300.000 u lokalnom planu zapošljavanja. Do posla je došlo 17 Mladenovčana i to sedam kroz program samozapošljavanja i deset osoba koje su angažovane na javnom radu.

Obrenovac je izdvojio 2.610.000 dinara, a NSZ 390.000 dinara. Zaposleno je 20 Obrenovčana i to 15 kroz samozapošljavanje i pet kroz subvencije poslodavcima.

———————————————-

Izdvajanja za podsticanje zaposlenosti

7.300.000 – Obrenovac

2.000.000 – Čukarica

960.000 – Barajevo

520.000 – Mladenovac

480.000 – Savski venac

 u dinarima

Opština Broj stanovnika Broj nezaposlenih
Obrenovac 72.000 5.200
Čukarica 182.000 13.110
Mladenovac 53.000 6.094
Savski Venac 38.660 1.971*

*prema evidenciji iz septembra 2012.

izvor: Politika

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR