Zašto imamo noćne more?

0
710
NextWEB hosting
NextWEB hosting

S vremena na vreme, gotovo svi iskusimo užasne snove zbog kojih se probudimo mokri od znoja, prestravljeni, uplakani, a ponekad čak pokušavamo doći do daha jer su nas noćne more doslovno gušile. Padanje, utapanje, bežanje, zastrašujući predmeti, životinje, kao i ljudi sa užasnim ličnostima su jako česta pojava u snovima većine ljudi.

Ukoliko ste jedan/a od onih kojima se noćne more povremeno javljaju, nemate razloga za brigu, jer niste pod utiecajem neke fiziološke ili psihološke bolesti. Ipak, ukoliko vam se noćne more javljaju gotovo svaku noć, vreme je da se posavetujete sa svojim lekarom jer vam vaša podsvest možda pokušava skrenuti pažnju na problem koji (možda) imate.

 

Šta su noćne more?

Noćne more, ili košmari, su realistični snovi koji nas zbog svog uznemirujućeg sadržaja često probude iz dubokog sna. To su neprijatni snovi koji izazivaju jake negativne emocije u mozgu, kao što su strah, horor, očaj, anksioznost i tuga.

Noćne more imaju tendenciju da se javljaju najčešće tokom REM faze spavanja, faze u kojoj najčesće sanjamo. Upravo zbog REM faze, koja ‘napreduje’ kroz noć, noćne more se najčešće javljaju u jutarnjim satima.

Psihoterapeut Jeffrey Sumber, koji je studirao globalnu mitologiju snova na Harvard Sveučilištu, kao i Jungovo tumačenje snova u Jung institutu u Zurichu, objašnjava:

“Noćne more sugeršu na potrebu da se pozabavimo nečim što u nama izaziva strah. One takođe mogu biti način da se oslobodite tih strahova, u zavisnosti do toga kako ćemo reagovati na san.

Ako imam užasnu noćnu moru, i pokušam je zaboraviti čim se probudim, velike su šanse da će se ona opet ponoviti. Noćne more uglavnom nastaju iz prošlih događaja, što znači da one nisu znakovi da će nam se nešto loše desiti u budućnosti.

Noćne more i postoje da bi nas uzdrmale, da bi nas naterale da se suočimo sa strahom u njegovom korenu, da bi se obračunali sa teškoćom, ili da jednostavno potražimo pomoć, ukoliko sami ne možemo rešiti problem.

Kao što sam i rekao, noćne more su prirodna reakcija na strah i teškoću. Noćne more su poziv na akciju. Zapitajte se: ‘Čega se bojim’, ‘Šta ovaj san govori o meni u ovom trenutku’ ‘Šta mogu učiniti kako bi saznao/la više o strahu koji mi ova noćna mora otkriva?’”

 

Šta uzrokuje noćne more?

Noćne more su često spontane. One takođe mogu biti uzrokovane različitim faktorima, kao što su određeni poremećaji kojih verovatno nismo ni svesni.

Postoji niz fizičkih, kao i psiholoških faktora koji pokreću noćne more. Najmoćniji od svih je stres, koji nam jednako šteti i fizički i psihički i kada smo budni i kada spavamo. Osećaj neuspeha, bežanje, kao i snovi u kojima ste zarobljeni često se tumače kao noćne more uzrokovane upravo stresom.

Spavanje u skučenim i tamnim mestima može uzrokovati da sanjate da se utapate ili da se gušite. Ako ste doživeli neko traumatično iskustvo na koje ste zaboravili u toku dana, ono bi se moglo javljati u vašim snovima dugo vremena.

Noćne more često nastaju i nakon kasnog obroka. Pošto se vaš metabolizam poveća, on poveća i aktivnosti u mozgu.

Lekovi, kao što su antidepresivi, takođe su često povezani sa noćnim morama. Poznato je da i neki lekovi za krvni pritisak takođe povećavaju šansu da doživimo košmar. Čak se savetuje da, ukoliko primetite da imate više košmara nakon uzimanja nekog leka,  obavezno se obratite lekaru.

Još jedan od uzročnika noćnih mora je nedostatak sna, a tu su takođe i teškoća i depresija, kao i Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) i koji obično uzrokuje hronične noćne more.

Neka istraživanja pokazuju da je i kofein jedan od uzročnika košmara, kao i alkohol. Ukoliko ne možete smanjiti unos kofeina, pobrinite se da  poslednju šoljicu kafe popijete najmanje 6 sati pre spavanja.

I na kraju, strašni filmovi i knjige su čest i očigledan uzrok noćnih mora.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR