Ambrozija – biljka koja pravi velike probleme

0
1084
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Ambrozija je jednogodišnja korovska biljka visine od 1 do 1.5 metar. U Evropi, koju osvaja neverovatnom brzinom, može se naći oko 20 vrsta ambrozije, a najrasprostranjenija je kratka ambrozija. Niče polovinom aprila.

Stabljika joj je uspravna, razgranata i obrasla grubim dlačicama. Kada se preseče četvrtastog je oblika. Izgledom podseća na žbun. Listovi su jajoliki, dlakavi i višestruko perasto deljeni.

abrozija1Žućkasti cvetovi grupisani su u dugim grozdastim cvastima na vrhu stabljike i grana. Cveta u kasno leto i jesen, od početka jula do ranih mrazeva proizvodeći polen. Smatra da je oko 10 posto stanovništva alergično na njen polenov prah. Svaka biljka proizvede oko sto miliona zrna polena svake godine. Najlakše je ukloniti celu biljku, tako što je isčupate sa korenom, pri tome staviti rukavice, ili je posuti nekim pesticidom za uništavanje korova. Biljka se širi velikom brzinom, zato apelujemo na građane koji je primete u svojim dvorištima da upotrebe jedan od dva pomenuta načina za iskorenjavanje ambrozije.

Mnoge zemlje čak i stimulišu borbu protiv nje. U Mađarskoj se npr. za određen broj iščupanih biljaka dobija nagrada, a u Kanadi postoji zakonska obaveza iskorenjavanja ambrozije u vrtovima. Poštari izveštavaju gradsku policiju u kojim vrtovima raste ambrozija. Kazne za vlasnike takvih vrtova su veoma velike. Mi za razliku od njih kod nas se ne preti kaznama, samo upozoravamo. Moguće je da upravo neko od vaših ukućana ima alergijskih problema, zato reagujte na vreme.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR