Otvorena je izložba crteža učenika Koste Patelis Milićevića

0
854
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U Maloj Sali GO Grocka u utorak 21.03.2013. godine u 14h otvorena je izložba crteža Koste Patelis Milićevića, sa temom grčkih mitova. Kosta je učenik prvog razreda gimnazije „Grocka“ u Grockoj, i ovo je njegova prva samostalna izložba.

Izložbu je otvorila Zorica Atić, istoričarka umetnosti iz Centra za kulturu Grocka, naglasivši da postoji ne mali broj talentovane dece u Grockoj kojima je potrebno samo malo pažnje i podrške, i izrazila zadovoljstvo da je talentovanom dečaku inicijativom profesora likovne kulture Žarka Bjelice omogućena prilika da javno izloži svoje radove. Bilo je reči i o grčkim mitovima u interesantnoj Kostinoj interpetaciji koji je srpsko-grčkog porekla, ali i o značaju mitova uopšte i temi herojstva iz današnjeg ugla.

Iz uvodne reči kataloga istoričarke umetnosti Zorice Atić: „U par slobodnih poteza dočarava nam ono što ga je najviše zaintrigiralo: negde je ideja mita izražena kretnjom, negde stavom, detaljem, ili ga je inspirisao sam junak priče. Jednostavnost izraza koju omogućava ugljen kao medij u kombinaciji sa grubim papirom, daje snagu konačnom crtežu. Likovnost se ponajviše ogleda u čistoti bez suvišnog detaljisanja, pri čemu linija različite debljine i intenziteta dominira crtežom. Svežina mladalačkog čitanja mitova dobro se uklopila sa mekoćom i sirovošću ugljena, podvlačeći svevremenu priču o junacima iz mitova, legendi ili bajki u koje deo našeg bića i danas veruje.“

Organizator izložbe je srednja škola „Grocka“ uz podršku Centra za kulturu Grocka. Na otvaranju izložbe nastupile su muzičkim programom i učenice srednje škole Biljana i Tatjana, a pored školskih drugova izložbi su prisustvovali i Kostini profesori, direktor srednje škole Selimir Radosavljević, nastavnici iz OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj, Kostina rodbina i prijatelji, predstavnici Kancelarije za Mlade, lica iz sveta umetnosti, kao i verni posetioci izložbi u Grockoj.

Izložba je za posetioce otvorena 21-28.05.2013. godine u Maloj sali GO Grocka.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR