Za solarijum i protiv njega

0
NextWEB hosting

Granice između upotrebe solarijuma u kozmetičke svrhe i njihove koristi u medicinskoj preventivi više su nego loše postavljene u proteklih nekoliko godina.

 UV zraci, osim što daju dugotrajno potamnelu kožu, mogu da imaju razne korisne efekte na ceo organizam. Istraživanja u Evropi su pokazala da korisnici solarijuma prvenstveno očekuju da sveukupno poboljšaju stanje organizma, dok samo polovina ispitanika time želi da postigne lepši ten.


Aktiviranje prirodnih zaštitnih mehanizama kože sunčanjem u solarijumu igra važnu ulogu. Ti mehanizmi su poznati kao blago očvršćenje spoljnog sloja kože, kao i stvaranje novog pigmenta u najdubljim slojevima i njegovo tamnjenje.

Sunčanje obezbeđuje zaštitu

Princip je sledeći: pod uticajem UVB zračenja pojačava se deoba ćelija donjih slojeva kože, što rezultira očvršćenjem i time boljim filtrirajućim osobinama. Paralelno, UVB spektar zračenja utiče na melanocite u osnovi kože, koji stimulišu stvaranje nepotamnelog melanina kroz tri do pet izlaganja zračenju. Nadalje, ćelije obogaćene melaninom se prenose ka površinskim slojevima kože, a tokom daljih tretmana, pod uticajem UVA spektra i kiseonika, melanin tamni kroz proces oksidacije, što koži daje tamnije tonove. Jedino kroz ova dva procesa dobija se dugotrajna tamna boja, čije trajanje ograničava obnavljanje ćelija kože.

UV terapija u dermatologiji

Najvažnija dermatološka oboljenja koja se tretiraju UV terapijom jesu psorijaza i neurodermatitis. Osim ovoga, treba pomenuti i prilično uspešno lečenje akni, zahvaljujući UVB zračenju, koje nepovoljno utiče na sintezu sebuma (masnoće) u koži. Hronični svrab po telu kod pacijenata koji koriste dijalizu može se umanjiti UV terapijom.

Ovakve terapije se smeju primenjivati samo po savetu i prepisanom programu lekara specijaliste, da bi se izbegle neželjene posledice nestručnog samolečenja.

Pravila ponašanja pod zracima veštačkog sunca:

 

– boravak u solarijumu, čak i pod uslovom da imate veoma otpornu kožu, ne bi trebalo da traje duže od 20 minuta

– u solarijumu najviše strada kosa – postaje lomljiva, gubi sjaj i vitalnost, pa je zato potrebno zaštititi je od korena do vrha pamučnom maramom ili kapom

– pošto UV zraci loše utiču na mrežnjaču oka, pre ulaska u solarijum stavite sunčane naočare sa staklima presvučenim UV zaštitnim slojem

– da vam se usne ne bi sušile i izgubile prirodnu boju, namažite ih balzamom za usne sa UV zaštitom

– žene koje su prešle četrdesetu trebalo bi da pokrivaju predeo grudi

 


 

Solarijum u službi borbe protiv bolesti

 

Doze UV zračenja koje su potrebne za sintezu vitamina D3 znatno su manje od onih od kojih se koža zacrveni. Na taj način se postižu mnogi važni blagotvorni efekti UV zračenja:

– sinteza vitamina D u njegovom osnovnom obliku

– imunomodulacioni efekat

– unapređenje prirodnih zaštitnih mehanizama organizma

– poboljšanje fizičkih performansi

– oslobađanje krvnih sudova od stresnih stanja

– pozitivan uticaj na funkcije žlezda sa unutrašnjim lučenjem

– poboljšanje sposobnosti reakcije čoveka i bolji subjektivni osećaj njegovog opšteg stanja

 


 

Neželjeni efekti

 

Svi neželjeni efekti akutnog i hroničnog izlaganja UV zračenju postaju još vidljiviji ako osobe idu u solarijum. Navešćemo samo neke.

– brojne dermatoze (eritemski lupus, rozacea, dermatomiozitis, porfirije, itd.) će se pogoršati prilikom odlaska u solarijum

– tamnjenje kože izazvano ponavljanim izlaganjima UVA zračenju u solarijumima minimalno štiti kožu od kasnijeg izlaganja UV zračenju, a njihovim dugotrajnim korišćenjem nastaju oštećenja kože karakteristična za starenje kože izazvano UV zračenjem i povećava rizik od nastanka karcinoma kože

– što više izlažemo kožu UV zracima imaćemo više mladeža, bora i fleka

 


 

Info plus

 

– Pre solarijuma treba dobro oprati i obrisati kožu. Oprezno koristite parfeme, dezodoranse i druge parfimisane proizvode. Mnogi od njih su osetljivi na veštačko sunce i mogu da ostave na koži pigmentne fleke.

– Deset sati nakon solarijuma ne treba koristiti pilinge, alkoholne losione i kreme dubinskog dejstva. Neposredno posle solarijuma istuširajte se i blago hidrirajte kožu.

 

 

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

3 × 4 =