Crkva Svete Trojice u Grockoj proslavila slavu

0
1502
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sveta Trojica ili Sveto Trojstvo je Hrišćanska verska dogma utvrđena na crkvenim saborima iz 4. Veka, po kojoj je jedan Bog u trima ličnostima, Oca, Sina i Svetoga duha.

Danas je crkva Svete Trojice u Grockoj proslavila crkvenu slavu čiji je domaćin bio ove godine Sava Veljović iz Grocke.
Svetu Liturgiju je služio Njegova Svetost Patrijaeh srpski Irinej u crkvi Svete Trojice pred prepunom crkvom građana među kojima su na liturgiji bii prisutni i presednik Skupštine opštine Grocka Spasoje Živanović i zamenica predsednika opštine Grocka Jasmina Mandić.
Nakon održane Liturgije krenula je Litija kroz naselje Grocka na čelu sa Njegovom Svetosti Patrijarhom srpskim Irinejom i velikim brojem građana. Litija se zaustavljala na dva mesta kod česme u centru Grocke i kod semafora na Smederevskom putu kako bi se održala molitva.
Na kraju Litije u crkvi Svete Trojice Njegova svetost Patrijarh srpski Irinej je presekao slavski kolač sa domaćinom Savom Veljovićem i preneo domaćinstvo slave za sledeću godinu na Jovicu Paunića.
Za ovu priliku majstori iz pekare Dukat su pripremili do sada najveći ispečeni slavski kolač, koji je u prečniku 110 centimetara i težak je oko 80 kilograma, Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej je blagosiljao ovaj kolač koji je podeljen prisutnim građanima.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR