Danas je Spasovdan

0
1002
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici slave danas Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista – Spasovdan. Praznuje se 40 dana posle Vaskrsa, a 10 dana pre Duhova, i uvek pada u četvrtak. Spasovdan se obeležava i kao krsna slava Beograda.

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici slave danas Vaznesenje Gospoda Isusa Hrista -Spasovdan. Praznik se obeležava i kao krsna slava Beograda.
Praznik Vaznesenja Gospodnjeg čuva uspomenu na dan kada se Gospod Isus Hristos na 40. dan posle Vaskrsenja poslednji put javio dvanaestorici apostola, a potom Vazneo na nebo, i „seo s desne strane Boga“.

Pošto je na Veliki Petak bio raspet na Krst, a uveče Njegovo telo položeno u grob, trećeg dana Gospod Isus Hristos je vaskrsao iz mrtvih i javio se Svetim apostolima. Sa njima je proveo 40 dana na zemlji poučavajući ih kako da šire njegovu veru i hrišćansko učenje.

Kada je prošlo tih 40 dana, Gospod je poveo svoje učenike i Presvetu Bogorodicu na Maslinsku Goru i rekao im: “Tako je pisano, tako je trebalo biti, da Hristos postrada i da ustane iz mrtvih treći dan i da se propoveda pokajanje u ime Njegovo i oproštenje grehova po svim narodima, počevši od Jerusalima, a vi ste svedoci svemu tome. Jer je Jovan krstio vodom, a vi ćete krštavati Duhom Svetim, ne dugo posle ovih dana. I gle, ja ću poslati obećanje Oca Svoga na Vas, a Vi sedite u gradu Jerusalimu dok se ne obučete u Silu sa visine…” Ovim rečima Gospod završi razgovor sa učenicima, blagosilja ih i poče da se uzdiže na nebo, a njih ostavi da sačekaju silazak Duha Svetoga.

Apostoli su stajali i nemo gledali za njim, dok nije sasvim iščezao. U tom trenutku im se obratiše Anđeli Božiji rečima: „Što stojite i gledate? Kako ste videli da Gospod odlazi na nebo, tako će on opet doći da sudi živima i mrtvima i onda Carstvu Njegovom neće biti kraja“.

U znak sećanja na ovaj događaj, naša Crkva slavi Spasovdan, odnosno Dan Spasa našeg Gospoda Isusa Hrista.Izvor: www.onlinekalendar.com

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR