Đilas: Ako stane Beograd, staće i Srbija (VIDEO)

0
778
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da su rebalanskom budžeta grada prihodi smanjeni za više od šest milijardi dinara, što je posledica usvojenog zakona Republike Srbije.

–  Drago mi je kada čujem diskusije opozicionih odbornika u Skupštini grada kada precizno objašnjavaju u kakvoj je situaciji Beograd, a ono što je još gore je šta nas očekuje od 1. januara sledeće godine, kada će naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, ukoliko taj zakon ostane na snazi, biti inkorporirana u porez na imovinu. Više puta sam govorio da je to loše rešenje, da ono postoji u nekim evropskim zemljama ali je tamo naplata poreza skoro 100 odsto, pa je pronađen način da se lokalnoj samoupravi obezbedi ovaj prihod. Nama će to biti mnogo teže jer kod nas ne postoji takva finansijska disciplina, a postoji i mnogo objekata koji nisu uknjiženi i pitanje je kako doći do njihovih stvarnih vlasnika i naplatiti ono što je dužan svako da plati svom gradu i državi. Rebalansom budžeta su smanjena infrastrukturna ulaganja, a morali smo u ovoj godini da odustanemo od izgradnje Doma zdravlja na Labudovom brdu, od nekih ozbiljnih infrastrukturnih projekata. To nije dobro jer ako se sa tom praksom nastavi, grad će u jednom trenutku morati da se  zaustavi, a kad se zaustavi Beograd, zaustaviće se i Srbija – istakao je Đilas na sednici Skupštine grada.

Prema njegovim rečima, ono što je dobro je to da je grad završio sve neophodne pripreme za finansiranje projekta beogradskog metroa.

– Na osnovu međudržavnog sporazuma Francuske i Srbije, Francuska će finasirati vozove i elektroopremu, a ono što je sve ovo vreme bio problem je finansiranje građevinskih radova. Nisam prihvatio predlog da Italija finansira te radove a da neka italijanska kompanija bez tendera dobije ovaj projekat. Smatrao sam da vozove možemo da kupimo na taj način, njihova cena je poznata u svetu, ali je veoma teško precizno definisati vrednost građevinskih radova na ovako velikom projektu. Jedini način da dođemo do najjeftinije i najbolje ponude je putem tendera. Pregovarali smo sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj gotovo godinu i po dana, i pre nekoliko dana smo dobili i zvaničnu potvrdu njihove spremnosti da finansiraju radove čija je projektna vrednost nešto preko 600 miliona evra. Na osnovu toga ću ove nedelje u Francuskoj imati sastanke sa njihovim kompanijama koje rade i projekat beogradskog metroa, a ostaje da firma „Režis”, koja je uradila projekat prve trase, uradi idejni projekat i studiju opravdanosti, za šta je po ugovoru predviđeno 11 meseci. Posle toga počinju pregovori sa EBRD-om oko uslova kredita,  što znači da ukoliko imamo podršku države Srbije, čija je garancija neophodna za dobijanje ovako velikog projekta, za neka 24 meseca mogli bismo da počnemo radove na prvoj liniji beogradskog metroa, koja je predviđena od Novog Beograda do Vukovog spomenika. Gradu Beogradu je neophodna ta garancija i na tome Evropska banka za obnovu i razvoj i insistira, ali će Beograd sam moći da vraća taj kredit jer će on biti ugovoren za godinu i po dana uz grejs period od pet godina, što znači da ćemo prve rate vraćati 2020. godine. Te godine po sadašnjem iznosu kredita grad Beograd vraća oko 30 miliona evra i neće nam biti problem da na taj iznos dodamo i godišnji iznos rate za prvu liniju metroa, za kredit za koji očekujemo da bude na period između 20 i 25 godina – naglasio je gradonačelnik.

Budžet grada Beograda je oko 650 miliona evra, dodao je Đilas i istakao da rate koje treba da budu vraćene ne prelaze deset odsto te vrednosti, to jest šezdesetak miliona evra.

– To je isto kao kada građanin Srbije ima platu 500 evra i kupi nešto za kuću i plaća ratu od 50 evra – to nije preopterećenje kućnog budžeta. Ista je stvar u Beogradu, naše rate godišnje ne prelaze deset odsto našeg ukupnog budžeta i mi ih sve ove godine, iako smo optuženi da smo prezaduženi, vraćamo bez ikakvih problema. Beogradski metro jeste razvojna šansa Beograda, znam da će se neki u ovo vreme krize nasmejati na ovo, ali su se mnogi smejali i pre četiri godine, kada smo rekli da ćemo izgraditi tri mosta – dva su već gotova, a treći se gradi, kada smo rekli da ćemo izgraditi 40 obdaništa sve smo ih napravili, izgradili smo i devet novih škola, bulevare i drugo. Tako ćemo i projekat beogradskog metroa započeti u ovom roku i završiti u ono vreme koje je potrebno za njegovu izgradnju – rekao je Đilas.

Kako je istakao, danas smo bili prinuđeni i da podignemo dodatni kredit pre svega namenjen za izgradnju obdaništa i škole u naselju Stepa Stepanović.

– Ovaj projekat je doprineo razvoju i preživljavanju građevinske industrije, napravio je ozbiljne probleme gradu Beogradu, jer će tu živeti 5.000 porodica, a za njih moramo obezbediti i obdanište, i školu, i dom zdravlja, i sve ostalo. Dogovor je bio da će se to finansirati iz cene kvadrata stana koja je na toj lokaciji veća od cene neprofitnih i socijalnih stanova koje gradi grad. Na žalost, od toga se odustalo i mi na sebe preuzimamo tu obavezu, a da bismo je realizovali, prinuđeni smo da uzmemo kredit, da bismo do 1. septembra sledeće godine to završili, kako smo i građanima koji tamo žive i obećali. U međuvremenu smo Republičkoj direkciji za izgradnju ponudili da depandans koji su nedavno priveli kraju završe, a da mi iznajmimo taj prostor i tamo otvorimo obdanište koje će moći da primi 180 dece. Danas je odlučeno da grad uzme kredit za finansiranje projekta tramvaja. Beograd je dobio novih 30 tramvaja, stići će i novih 200 autobusa, koje smo takođe kupili kreditom EBRD-a – uz pomoć privatnih prevoznika vozni park GSP-a će biti takav da neće zaostajati za razvijenim gradovima Evrope. Morali smo da povećamo i broj kontrolora jer je, nažalost, veliki broj Beograđana koji ne plaća kartu. Sekretarijat za soabraćaj beleži povećanje broja prodatih karata od prvog dana kada je pojačana kontrola na pet linija. Naša obaveza je da svima onima koji plaćaju kartu omogućimo što kvalitetniji prevoz, istakao je gradonačelnik Đilas.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR