Grad Beograd obezbediće sigurne kuće

0
790
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas posetio je danas Sigurnu kuću, u kojoj je u jučerašnjem brutalnom napadu teško povređena jedna štićenica. Poseti su prisustvovali gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić i njegova zamenica Aleksandra Krstić.

– Jučerašnji događaj je tragičan i strašan, a na svu sreću nema fatalnih posledica ni po žene ni po decu. Sekretarijat za socijalnu zaštitu fizički će obezbediti ove objekte, kao i druge objekte u gradskom sistemu socijalne zaštite. Takođe ćemo predložiti Skupštini grada Beograda da donese odluku o finansiranju Sigurne kuće za period od tri godine, kako ne bi više bilo priče ima li sredstava za njen rad ili ne, i verujem da ćemo imati podršku svih odbornika. Ključni problem je što su ljudi koji su ovim ženama pretili na slobodi i ne snose maltene nikakve posledice, a one borave u Sigurnoj kući. Da nije bilo ozbiljnog zlostavljanja i pretnji, one ne bi ni došle da žive ovde. Neophodna je izmena zakonskih propisa da bi verbalne pretnje, koje za tili čas mogu da prerastu u nasilje, bile mnogo oštrije sankcionisane – rekao je Đilas i najavio da će biti pokrenuta inicijativa da Skupština Srbije donese zakon prema kome će svakom ko preti fizičkom silom i zlostavlja svoju ženu maltene automatski biti izrečena zatvorska kazna.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević istakla je da današnji dolazak gradonačelnika i njegovih saradnika predstavlja veliku podršku ovoj instituciji i njenim štićenicama.

– To što se sigurne kuće do sada nisu obezbeđivale na neki način otvara vrata nasilnicima. Žene u Sigurnu kuću i dolaze zato što su ugrožene, a umesto da ih zaštitimo, dovodimo ih u situaciju da i ovde budu pod rizikom, o čemu svedoči i jučerašnji slučaj – istakla je Stanojevićeva.

Štićenica koja je u jučerašnjem napadu lakše povređena još je u šoku i još ne može da veruje da su ona i teško povređena žena imale toliko snage da se nekoliko minuta bore sa napadačem.
– Bila sam u sobi i čula da na hodniku dete viče „Nemoj, tata”. Kada sam sišla u prizemlje njegova majka me je zamolila da joj pomognem, govoreći da je muž došao da je ubije. Pokušale smo da zatvorimo vrata, ali je on na silu ušao i između sobe i kupatila ubo me je nožem u ruku, a zatim je počeo nju da tuče i ubada. Tada je i dete zadobilo posekotine po ruci, dok je pokušavalo da zaštiti majku. Posle ovoga što se desilo, nijedna od nas se više ne oseća bezbedno – rekla je povređena žena.

U sigurnim kućama u Beogradu trenutno boravi 50 žena i 25 dece. Grad je obezbedio stalnu novčanu pomoć licima najduže godinu dana od prvog evidentiranog nasilja nad njima, a zaključno sa aprilom ove godine za 15 porodica izdvojeno je 680.000 dinara na mesečnom nivou. Za finansiranje sigurnih kuća grad je za 2011/2012. godinu obezbedio pet, a za 2012/2013. godinu (do prvog avgusta) pet i po miliona dinara. Sekretarijat za dečju zaštitu izdvojio je sredstva za opremanje materinske sobe u Sigurnoj kući za žene koje izlaze iz porodilišta, ishranu za svu decu koja se u kući nalaze i pomoć u gradnji vrtića u okviru Sigurne kuće. Pravilnikom o regresiranju omogućeno je i da sva deca iz Sigurne kuće koja borave u vrtićima ne plaćaju boravak, a četiri štićenice radno su angažovane u skladu sa njihovom stručnom spremom.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR