Grocka: Izložba “Oni su plovili Dunavom”

0
NextWEB hosting

U galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocke, u „Rančićevoj kući” (Majevička 9), u petak, 7. juna, u 20 časova biće otvorena izložba fotografija „Oni su plovili Dunavom”. Posetioci će moći da vide oko 30 fotografija brodova koji su plovili ovom evropskom rekom, kao i pristaništa u kojima su se zaustavljali. Posle toga nastupiće „Big band” RTS-a, koji će se predstaviti u okviru programa „Muzička bašta” Centra za kulturu Grocke.

„Dokumentarni materijal sa izložbe fotografija Oni su plovili Dunavom podseća nas na značaj i razvoj rečnog brodarstva, ali i na lepotu, važnost i istorijat reke pored koje živimo. Ovo slučajno pronađeno blago fotodokumentacije odnosi se na Jugoslovensko rečno brodarstvo”, piše u predgovoru kataloga Zorice Atić, istoričarke umetnosti. Ove fotografije nikada ranije nisu bile izlagane, a slučajno ih je na smetlištu pronašao jedan ribar.

Nosilac zamisli o osnivanju parobrodarskog društva na našim prostorima bio je svojevremeno Miša Anastasijević, poznat kao kapetan Miša, koji 1825. godine kupuje svoju prvu lađu. Međutim, savremeno rečno brodarstvo u Srbiji otpočelo je tek 1862. godine, iz potrebe za modernizacijom rečnog saobraćaja. Pre pojave prvog srpskog parobroda Dunavom su plovili jedrenjaci, ali i šajke, brzi drveni brodovi na vesla koji su služili za izviđanje i borbu. Puno je zanimljivosti iz naše plovidbene prošlosti, ali uprkos tome, u Srbiji ne postoji nijedan muzej brodarstva.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

fourteen − six =