Legalizacija 100 kvadrata koštaće 1.500 evra više

0
NextWEB hosting

Vlasnika nekretnine od 100 kvadrata će legalizacija kuće po novom predlogu nacrta zakona o legalizaciji, koji je u fazi javne rasprave, koštati najmanje 1.500 evra više nego do sada. Toliko u proseku za objekat te površine košta izrada glavnog projekta koji do sada u mnogim slučajevima nije bio obavezan.

DOKUMENTACIJA – Umesto običnog izveštaja ili zapisnika građevinske komisije što je do sada bilo dovoljno za dobijanje građevinske dozvole, svi oni koji su do 11. septembra 2009. godine sagradili divlje objekte, a u međuvremenu ih nisu legalizovali, sada će morati da izdvoje više novca. Cena izrade glavnog projekta se kreće od 12 do 30 evra po metru kvadratnom u zavisnosti od zone u kojoj se gradi.

– Sigurno je da će biti skuplje jer će ubuduće biti potrebno prikupiti kompletnu dokumentaciju za projekat. Sadržina tog projekta biće posebno uređena i zavisiće od vrste i površine nekretnine. Sigurno neće biti isto za kuću od 100 kvadrata i zgradu od preko 1.000. To će biti uređeno pravilnikom koji će biti donet odmah nakon usvajanja Zakona o legalizaciji kaže pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović. Nacrtom predloženog zakona definisana je dodatno zaštita susedskih prava koja se odnose na udaljenost od susedne zgrade i spratnost. Do sada je važilo pravilo da ukoliko se sused nije bunio tokom izgradnje kasnije nije imao pravo na žalbu.

Grafika

 

 

Ubuduće, onaj koji gradi mora da ima pismenu saglasnost komšija ili suvlasnika. Inače, Ustavni sud je osporio delove Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na legalizaciju, zbog čega je Ministarstvo građevine pripremilo predlog novog zakona. Nacrt će do sredine juna biti na javnoj raspravi, nakon čega bi posle usvajanja na vladi trebalo da bude poslat i u parlament na usvajanje.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

9 − four =