Motociklisti iz Koventrija u poseti Beogradu

0
664
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Dvojica motociklista iz grada Koventrija u Engleskoj, koji u humanitarnoj vožnji po Evropi obilaze gradove sa kojima taj grad ima potpisane sporazume o bratimljenju, posetili su i Beograd i zameniku predsednika Skupštine grada Beograda Zoranu Alimpiću preneli poruku zahvalnosti gradonačelnika tog engleskog grada. Fil Bejliz i Edi Robinson pre godinu dana su započeli humanitarnu vožnju po Evropi prikupljajući sredstva od privatnih donatora za „Myton” bolnicu u Koventriju za pomoć porodicama terminalno obolelih. Tokom ove humanitarne vožnje doživeli su saobraćajnu nesreću u Mađarskoj, te je drugi deo turneje pomeren za ovu godinu. U međuvremenu su prikupili potrebna sredstva, ali su odlučili da ipak dovrše vožnju.

Alimpić je rekao da je Koventri najstariji grad pobratim Beograda i da je to grad u kome je potekla ideja o bratimljenju gradova.

– Njih dvojica hrabro obilaze sve gradove pobratime Koventrija, kojih ima mnogo. Beograd je pobratim Koventrija od 1957. godine. Drago nam je da su ove godine uspeli i došli i preneli nam pozdrave iz Skupštine našeg bratskog grada Koventrija. Oni su napravili humanitarnu akciju i već u Engleskoj su sakupili donacije za bolnicu u Koventriju i zapravo je i ovaj put potpomognut na taj način. Njihov cilj je da u svakom gradu ostave poruku iz Koventrija, a ovo je jedna u nizu akcija radi obnavljanja veza sa gradovima sa kojima su zbratimljeni – precizirao je Alimpić.

Fil Bejliz je naglasio da nakon nesreće nije mogao da odustane jer je morao da završi to što je počeo.

– Nadam se da ćemo ovaj put završiti kako treba iako kasnimo jednu godinu. Proveli smo divno vreme ovde, i ne mogu da nađem prave reči i opišem naša osećanja. Svi su veoma ljubazni, a Beograd je neverovatan. Juče smo šetali gradom, zgrade i istorija su fantastični – kazao je Bejliz i uz osmeh dodao „neću da idem kući, hoću da ostanem i živim ovde”.

On je objasnio da je sve počelo od ideje vožnje motociklima koju je želeo da učini zanimljivijom, a putovanje po Evropi i obilaženje gradova pobratima Koventrija je bila „dobra ideja”. Svoju ideju je preneo gradonačelniku Koventrija, koji je bio oduševljen i odlučio da svim gradovima pobratimima pošalje poruku zahvalnosti.

Grad Beograd i grad Koventri su još 1957. godine potpisali Sporazum o uspostavljanju statusa gradova pobratima između Beograda i Koventrija. Akciju je pokrenuo grad Koventri u cilju uspostavljanja saradnje između gradova koji su teško postradali tokom bombardovanja u II svetskom ratu. Beograd je Koventriju donirao drvnu građu za izgradnju pozorišta, koje je u čast Beograda ponelo naziv „Beogradsko pozorište”. Godine 2007. ovaj sporazum je potvrđen potpisivanjem Povelje o prijateljstvu gradova Beograda i Koventrija, a „Beogradsko pozorište” je renovirano sredstvima Gradskog veća Koventrija, evropskih fondova i privatnih donatora.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR