Obeležavanje gradske slave Spasovdana 13. juna

0
702
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Krsna slava grada Beograda Vaznesenje gospodnje, u narodu poznatija kao Spasovdan, biće obeležena u četvrtak, 13. juna, svetom liturgijom i litijom koja će se kretati glavnim gradskim ulicama. Sveta liturgija počinje u devet sati, a litija koju će predvoditi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej krenuće ispred Vaznesenjske crkve u 11.30 časova.

– Spasovdan se po pravilu obeležava 40 dana posle Uskrsa i uvek u četvrtak, a Beograd je za svoju slavu uzeo Spasovdan u spomen na 1403. godinu, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd prestonicom Srbije. Posle 46 godina pauze, slava je obnovljena 1993, tako da se ove godine obeležava i dve decenije otkako je ulicama Beograda ponovo prošla litija. Od tada svi čelnici grada učestvuju u ovoj proslavi i mi ćemo tog dana organizovati i prijem u Starom dvoru kako bismo obeležili ovaj značajan praznik – istakao je Danilo Bašić, pomoćnik gradonačelnika i domaćin slave i tom prilikom pozvao Beograđane da se u što većem broju pridruže litiji i tako daju svoj doprinos proslavi velikog praznika Beograda.

On je podsetio da će se i ove godine Spasovdanska litija kretati ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazijske česme, gde je prvo stajanje i gde se čitaju molitve za zdravlje Beograđana, zatim nastavlja Knez Mihailovom i Pariskom ulicom do Saborne crkve, gde će biti održana druga molitva. Litija se potom vraća ulicama Sime Markovića, Pop Lukinom, Brankovom, Kraljice Natalije, Dobrinjskom do Vaznesenjske crkve, gde je treće stajanje i gde se čitaju molitve u spomen svim palim junacima Beograda.

Aleksandar Mihailović, načelnik Odeljenja za dinamički saobraćaj Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda, apelovao je na sugrađane da u vremenu od 11 do 14 časova, za vreme prolaska litije, uklone sa kolovoza sva parkirana vozila koja se zateknu na trasi litije u Dobrinjskoj i Ulici admirala Geprata na potezu od Dobrinjske do Kneza Miloša.

– Tokom prolaska litije, ove ulice će se periodično zatvarati u intervalima ne dužim od 25 minuta. Tog dana, od 10 do 15 časova, biće uklonjeni svi privremeni montažni objekti, pokretni prodajni objekti i bašte otvorenog tipa u Knez Mihailovoj ulici, koji ometaju trasu litije – napomenuo je Mihailović.

Jerej Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve, podsetio je da se verski praznik Spasovdan slavi u znak sećanja na dan kada se Isus poslednji put javio učenicima.

– Ovo je jedna od najstarijih tradicija kojom se Beograd može pohvaliti u odnosu na druge evropske gradove. U duhovnom smislu ovaj praznik najbolje odražava i istoriju našeg grada, koji je toliko puta bio rušen i uzdizao se iz pepela – rekao je jerej Arsenijević i podsetio da se ove godine takođe obeležava i 150 godina od kada je podignut ovaj hram.

Protojerej Mile Milijančević, sveštenik Vaznesenjske crkve, istakao je da će na čelu litije biti nošeni Jerusalimski krst, a iza njega i čuveni restaurirani barjak Gradske uprave iz 1938. godine.

– Zamolili smo veroučitelje da pozovu učenike srednjih škola da učestvuju u litiji. Uključićemo i učenice, koje će nositi ikone – kazao je  protojerej Mile Milijančević.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR