Ponovo se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22 do 6 sati ujutru

0
738
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U cilju zaštite života, zdravlja i bezbednosti građana, Odlukom Skupštine grada, koja je usvojena na jučerašnjoj sednici, ponovo je uvedena zabrana prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22 do 6 sati ujutru. Odluka je doneta na osnovu izmene Zakona o trgovini kojim je lokalnoj samoupravi dato pravo da sama reguliše vreme, način i mesto prodaje alkoholnih pića. U odluci je  precizirano da se zabrana ne odnosi na vreme novogodišnjih praznika i 13. i 14. januara. Ova odluka Skupštine grada stupa na snagu osam dana po objavljivanju u „Službenom listu grada Beograda”.

Kako je za Beoinfo izjavio Milan Popović, član Gradskog veća, gradonačelnik je formirao radnu grupu kojoj je zadatak bio da uradi izmene i dopune Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, trgovinskih i zanatskih radnji.

– Tokom rada radne grupe u kojoj su bili članovi Veća, predstavnici sekretarijata i predstavnici javnosti, mi smo u datom trenutku uključili i trgovce, zanatlije i ugostitelje. Uspeli smo da postignemo dogovor sa zanatlijama i trgovcima i da napravimo odluku koja je juče usvojena na sednici gradskog parlamenta – kaže Popović i dodaje da je razlika između rešenja u toj odluci i onih prethodnih što je u skladu sa promenjenim nadležnostima lokalne samouprave, a na osnovu izmene Zakona o trgovini lokalnoj samoupravi je dato pravo da sama reguliše ovu oblast. I ostali delovi odluke su usklađeni sa zakonskim i podzakonskim aktima.

– Kada je u pitanju radno vreme ugostiteljskih objekata, ono će biti regulisano posebnom oslukom jer je cilj da se zaštite s jedne strane ugostitelji, a s druge građani koji su ugroženi prekomernom količinom buke iz ugostiteljskih objekata koji puštaju muziku. U međuvremenu, u kontaktu smo sa republičkim institucijama i ministarstvima kojima je ovo pitanje u nadležnosti u cilju usklađivanja i dopune ostalih zakonskih i podzakonskih  akata, kako bi ova naša odluka mogla da bude u potpunosti efikasna – izjavio je Milan Popović.

Ustavni sud Srbije je svojevremeno proglasio Odluku grada Beograda o zabrani prodaje alkolnih pića neustavnom. Gradonačelnik Dragan Đilas tada je izjavio da će grad poštovati odluku suda, ali i da će insistirati na promeni zakona.

Tokom primene prethodne odluke, drastično se smanjio broj ljudi kojima se ukazuje pomoć zbog alkoholisanosti od 22 do 6 sati ujutru. Isto tako, za više od 40 posto se smanjio i broj delinkvenata koji su neko delo počinili pod dejstvom alkohola, a drastično je bio smanjen (preko 25 odsto) i broj maloletnika koji su počinili neko takvo delo pod dejstvom alkohola.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR