VINČI PRETI KATASTROFA: Ministarstvo nije uplatilo novac, ugroženo arheološko nalazište

0
705
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zaštitni radovi na arheološkom lokalitetu u Vinči obustavljeni su danas, jer Ministarstvo kulture nije uplatilo ni deo od predviđenih 1,1 milion dinara za nastavak istraživanja praistorijskog naselja koje ugrožava klizište.

Radovi na zaštiti terena na arheološkom lokalitetu u Vinči kojem preti obrušavanje bili su započeti u drugoj polovini maja i već su jednom prekinuti, a trebalo je da budu završeni do kraja juna.

Rukovodilac projekta arheolog Nenad Tasić rekao je da je bilo planirano da se u ovoj fazi zaštiti i ispita polovina ugrožene lokacije, kako bi se kasnije sprovelo istraživanje na drugom delu brega kojem preti obrušavanje.

Prema njegovim rečima u započetim radovima otkrivena je velika količina arheoloških nalaza, uglavnom keramike, kremenih i koštanih alatki, ostataka biljaka i životinja, a izdvojeno je i više stambenih horizonata.

Tasić je rekao da su radovi dosad finansirani isključivo iz donacije Univerziteta u Kardifu, a ispitivanje ugrožene lokacije trebalo bi da upotpuni dosadašnja otkrića o životu u praistorijskom naselju i vinčanskoj kulturi.

„Klizište je tu od vinčanskogvremena, teren se giba i sada se deo odvojio toliko da će pasti. Imamo zadatak da spasimo podatke koji su skliznuli i povežemo ih sa podacima iz neoštećenog dela lokaliteta, da bi od njih bilo neke koristi“, rekao je Tasić.

Na samom lokalitetu, sa vinčanskom kulturom iz perioda od 6200. do 4500. godine pre nove ere posetioci trenutno mogu da se upoznaju samo dok su na terenu arheolozi, jer je muzej smešten u baraci koja prokišnjava zatvoren 2012. godine, odmah posle svečanog otvaranja i pauze u radu zbog dugogodišnje obnove.

Za obnovu krova muzeja i arheološke radove ni ove godine iz budžeta grada Beograda nije obezbedjen novac, a uređenje arheološkog nalazišta u Vinči sprečavaju i nedostatak opšteg regulacionog plana Opštine Grocka, kao i birokratske nejasnoće zbog kojih se odugovlači sa rešavanjem problema.

izvor: Smedia
(Beta, Foto: Beta/ARHIV PROJEKTA VINCA/DS))

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR