Intervju: Slobodan Deljanin (Zajedno za Srbiju)

0
1112
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Kao što smo obećali, objavljujemo intervju sa Slobodanom Deljaninom predsednikom inicijativnog odbora Zajedno za Srbiju za opštinu Grocka.

1. Zajedno za Srbiju je najnovija partija na političkoj sceni Srbije, kako je došlo do toga da oformite ogranak na našoj opštini?

Sama odluka da sa nekoliko istomišnjenika krenemo u formiranje ogranka partije Zajedno za Srbiju, nije bila ni laka ni jednostavna, međutim za njenu realizaciju najviše je bilo potrebno hrabrosti, pre svega ako se ima u vidu da na teritoriji same opštine Grocka već deluje najveći broj parlementarnih stranaka, ali sa druge strane to poboljšava konkurenciju ideja i ciljeva koji bi služili na dobrobit građana naše opštine pogotovo ako se ima u vidu predstavljamo novu snagu i afirmaciju novih ciljeva za sve naše građane.

2. Šta su osnove vašeg političkog programa?

Osnove našeg političkog delovanja se mogu podvesti pod tri osnovne stvari: SAMOUPRAVA, SOLIDARNOST, EVROPA.

SAMOUPRAVA kao suštinsko polje delovanja naše partije je na prvom mestu iz prostog razloga što je to onaj nivo vlasti koji građani najbolje vide i koji najviše utiče na njihov svakodnevni život. Visoka politika nije nešto što se odražava na svakodnevni život građana, dok je nivo lokalne samouprave ono sa čim se svi naši sugrađani svakodnevno suočavaju, sa nedostatkom infrastrukture (putevi, voda, kanalizacija….), sa odsustvom uticaja na odluke koje se svakodnevno donose. Kad bi se postupak odlučivanja spustio na što je moguće niži nivo, to bi značilo da je veliki broj ljudi ukuljčen u donošenje odluka. Na primer, ko će bolje znati šta je jednom naselju kao što je Kaluđerica potrebno o samih njenih građana, zato je potrebno da se vrati suštinska vlast mesnim zajednicama, da mesne zajednice raspolažu svojim budžetima, da mogu samostalno da konkurišu za projekte kako na nivou grada, tako i na nivou republike, pa ako se u tom postupku sagleda da je na našoj teritoriji potrebno formirati više opština, to treba podržati ako građani to žele, jednom rečiju: VLAST NARODU.

To je sa druge strane nemoguće postići bez principa SOLIDARNOSTI jer ako mi sami ne prepoznajemo potrebe dugih, sutra ćemo se suočiti sa životom koji će nam reći da ni naši najbliži ne prepoznaju naše potrebe i želje. Zato je solidarnost princip koji je potrebno ponovo oživeti u našoj državi, jer kao da je negde u poslednjih 25 godina ta pojava potpuno nestala, a nasušno je potrebna, da pružimo jedni drugima ruku i pomirenja i podrške u onome što radimo, jer bez toga ni mi sami ne možemo napredovati, a to je presudno ako hoćemo da kao društvo i kao pojedinci da idemo dalje, da živimo bolje…

I naravno sve ovo treba ostvariti u EVROPI, kući za sve narode našeg kontinenta. Mi kao narod i država smo tu gde jesmo i moramo naći način da na ovom trusnom područiju u opstanemo, a Evropa kao ideja i kao institucija nam garantuje i mir i napredak sa ostalim narodima koji su tamo već stigli, ali i sa onima koji kao i mi tamo tek treba da dođu.

3. Vaše osnivanje je podiglo dosta prašine u političkim krugovima u Grockoj, kako to komentarišete?

Kao normalu pojavu kada jednu zdravu ideju promovišu pre svega mladi i obrazovani ljudi. To može da izazove zbunjenost među drugim političkim činiocima nenaviknutim na taj način vođenja politike, ali je to u stvari dobra stvar jer politika i nije ništa drugo do konkurentnost ideja koje treba sprovesti sa ciljem omogućavanja boljeg života za što veći broj građana.

4. Kako komentarišete čestitku predsednika „Snage Građana“, Gorana Pekarskog?

Hvala mu na iskrenim čestitkama.

5. Koji su vaši planovi po pitanju stranačke organizacije u narednom periodu?

Osnovni plan je da se zaokruži delovanje organizacije na teritoriji čitave opštine u što skorije vreme, kako bi spremni dočekali predstojeće izbore, kad god oni bili. Ovim putem želim da pozovem sve ljude dobre volje koji žele da se pridruže i daju svoj doprinos stranci Zajedno za Srbiju da nam se jave, budući da u našoj organizaciji ima mesta za sve kvalitetne ljude, kojima je cilj dobrobit građana i naše opštine i čitave države.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR