Osnovan inicijativni odbor ZZS u Grockoj

0
NextWEB hosting

Večeras je osnovan inicijativni odbor Zajedno za Srbiju u beogradskoj opštini Grocka.  Za predsednika odbora je izabran Slobodan Deljanin, a osnivačkom sastanku prisustvovali su šef poslaničkog kluba Zajedno za Srbiju u Narodnoj skupštini Republike Srbije Dušan Petrović i regionalni koordinator ZZS za grad Beograd, Nenad Milenković.

Govoreći o politici Zajedno za Srbiju, Dušan Petrović je istakao njena tri temeljna stuba – samouprava, solidarnost, Evropa – i podvukao da je jedini način da zemlja ubrzano krene napred taj da se ljudima pruži prilika da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke.

Prema njegovim rečima, dok milioni ljudi ne budu u prilici da donose odluke, posebno odluke o načinu trošenja novca, Srbija ne može očekivati ubrzani ekonomski oporavak i rast koji su joj neophodni. Zajedno za Srbiju se zalaže za institucionalno preuređenje države u kome bi bila izvršena njena regionalizacija i funkcionalna podela nadležnosti između države i regiona, za osnivanje više opština i gradova sa širim nadležnostima i većim budžetima i temeljno preuređenje sistema mesnih zajednica u kojima bi one dobile svoj krug nadležnosti, svoje budžete i putem kojih bi građani bili u prilici da neposredno odlučuju o pitanjima važnim za njihov svakodnevni život.

Nenad Milenković je istakao da je opština Grocka dobar primer opštine kojoj bi implementacija političkih ciljeva ZZS donela značajnu korist. Prema njegovim rečima, Grocka je sačinjena od niza naselja koja su u značajnoj meri zaokružena i koja se suočavajusa sopstvenim problemima i izazovima, zbog čega bi osnivanje nove opštine u Kaluđerici i uvođenje funkcionalnog sistema mesnih zajednica značajno doprineli ubrzanijem razvoju ove beogradske opštine. Kada i opštine i mesne zajednice budu imali nadležnosti i sredstva potrebna za rešavanje problema sa kojima se suočavaju, postupak rešavanja će biti i brži i efikasniji, a mogućnost lokalne uprave da odgovore potrebama građana neuporedivo veća.

Novoizabrani predsednik inicijativnog odbora ZZS Grocka, Slobodan Deljanin, rekao je da se opredelio da pristupi Zajedno za Srbiju jer veruje da politika ove stranke daje odgovore na neka od najznačajnijih pitanja sa kojima se građani Grocke suočavaju. Kao prioritet u narednom periodu on je istakao izgradnju stranačke infrastrukture na celokupnoj teritoriji Grocke, naročito mesnih odbora u svim gročanskim naseljima. Deljanin je istakao da je sam inicijativni odbor sačinjen od predstavnika različitih naselja opštine Grocka kako bi svi njeni delovi bili ravnomerno zastupljeni od samog početka.

Pokretu Zajedno za Srbiju u Grockoj pristupio je i odbornik u Skupštini opštine Grocka Nemanja Todorović, izabran na listi grupe građana „Snaga građana“, koji će se za političke ciljeve ZZS zalagati i u lokalnom parlamentu.

Opštinski odbor Grocka je peti zvanično osnovani odbor na teritoriji Grada Beograda.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

nineteen − 7 =