Saveti: Pripremite dete za polazak u školu

0
NextWEB hosting

Najvažnije je da mame i tate izgrade pozitivan stav prema školi i učiteljima, ali i da nagrade detetov rad.

Polazak u školu je najznačajniji događaj u detinjstvu, jer tako ulazi u svet odraslih. Predškolska ustanova sistematski i planski priprema decu za ovaj korak, ali i uloga roditelja je veoma značajna. Pripremiti dete znači osposobiti ga da što uspešnije obavlja zadatke koje pred njega postavljaju škola i porodica.

Osim toga važno je da roditelji razviju motoriku prstiju kod deteta, jer će tako lakše savladati pisanje. Tako, na primer, mogu da mu daju zadatak da čisti grašak ili odvaja loša od dobrih zrna pirinča, čime će svakako pokrenuti prstiće za nove važne zadatke. Naravno, olovka i papir za pisanje i crtanje se podrazumevaju. Ako dete pokazuje želju da to radi, odnosno da crta i vežba pisanje, u redu je, ali ako ima otpor nikako ga ne treba terati jer može da stvori otpor prema školi.

Svaki rad deteta trebalo bi pohvaliti, čak i kada nije naročito dobar, da bi steklo samopouzdanje pre polaska u školu. Kritike i prigovori nekoliko dana pred polazak u školu bi ga potpuno destabilizovali.

Roditelji mogu svakodnevno da se prošetaju do škole i dete upoznaju sa putem koji će dvaput dnevno prelaziti. To će mu takođe pomoći da lakše prihvati školu

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

2 × one =