Danas je Dan oslobođenja naše opštine, i Dan Opštinske organizacije SPS Grocka

0
1054
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Povodom 17.oktobra Dana oslobođenja opštine Grocka, koji je u isto vreme i Dan OO SPS Grocka, nosioci najodgovornijih funkcija i članovi organa naše Partije, danas su položili cveće na spomenik borcima Crvene armije u Ritopeku.

Dostojanstveno, bez pompe, bez zvučnih imena i velikih govora, socijalisti su odali poštu palim borcima NOVJ i Crvene armije, evocirajući sećanje na vreme velikih borbi, junaštva, časti i slobodarskih ideja.

Borba za oslobođenje Beograda, u vojnim dokumentima poznata kao „Beogradska operacija“, trajala je od 12. do 20. oktobra 1944.godine, i jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u II svetskom ratu.

U okviru ove operacije 13/14 oktobra vođene su najžešće borbe kod Boleča u zoni Smederevskog puta, gde su se sukobile jedinice grupacije fon Štetner, koje su se povlačile iz Grčke, i jedinice 21.srpske divizije NOVJ. Grupacija fon Štetner, sastavljena od dve divizije, sa oko 20 000 vojnika, izuzetno naoružana, imala je imperativni cilj da se spoji sa jedinicama Šnekenburger, koje su držale pod okupacijom Beograd. Nakon osmočasovnih borbi nemački otpor je slomljen, a ova pobeda će opredeliti dalji tok borbi.

Posle najbrutalnijih borbi i nezapamćenog krvoprolića, 20.oktobra, Beograd će osvanuti u slobodi. Nemačke snage su imale 15 000 poginulih, od čega je u borbama kod Boleča izbačeno iz stroja između dve i tri hiljade. Njihovi grobovi nisu obeleženi.

U isto vreme, jedinice NOVJ imale su gubitak od 2953 borca, a jedinice Crvene armije 960.

Većina ovih boraca je sahranjena u zajedničkoj grobnici na groblju Oslobodilaca Beograda.

Međutim, neprolaznom slavom će se ovenčati borci I i II bataljona, 309. puka, 109. gardijske divizije Crvene armije. Oni su kao predhodnica glavnine vojske Crvene armije nadirali iz pravca Banata i 12 dana vodili najsurovije borbe sa neuporedivo jačim nemačkim jedinicama, za strateške položaje kod Ritopeka. Iz sastava I bataljona preživelo je 18 boraca, iz sastava II bataljona preživelo je 37 boraca, a ukupno je poginulo iz ove dve jedinice 244 borca.

Po okončanju borbi njihova tela će prvobitno biti sahranjena u zajedničkoj grobnici u crkvenoj porti u Ritopeku.

Nakon oslobođenja 1946. godine, građani Ritopeka uz pomoć društvene zajednice, na brdu Glavici, koje su Crvenoarmejci neprekidno zaposedali sve vreme borbi za Ritopek, izgradiće spomen kosturnicu u koju će smestiti njihova tela, i podići će monumentalni spomenik. Spomenik, u formi mermernog stuba, visok 12 metara, vidljiv sa velike udaljenosti, simbolizovaće dvanaestodnevnu borbu, u kojoj ovi heroji položiše živote.

Socijalistička partija Srbije, kao legitimni čuvar i sledbenik ideja, tradicionalnih vrednosti i svih dostignuća Drugog svetskog rata i i socijalističke revolucije koja je paralelno tekla, ima časni zadatak da bude čuvar ovih vrednosti.

Poštovani sugrađani, čestitamo Vam Dan oslobođenja naše opštine,
a svim članovima OO SPS Grocka, čestitamo Dan naše Partije

U ime OO SPS Grocka
Vladimir Lukić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR