Kako lečiti prehladu

0
1076
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sa prvim hladnijim danima, počinje i sezona gripa, zato je jako bitno da znate kako lečiti prehladu. Najobičnija prehlada se, ako se ne leči na vreme, u tom slučaju javlja kao predznak oboljenja gripa. Povišena temperatura, mada ne mora uvek biti, curenje iz nosa, bol i peckanje u grlu, kijavica, zapušen nos…su samo neki od simptoma prehlade.
Pošto smo već na pragu zime, kad će prehlade biti sve češće, predlažemo vam par saveta kako je što pre izlečiti.

Kako lečiti prehladu:

  • Mirujte. Najčešća preporuka lekara je da svaku prehladu, ma kako ona bezazlena bila, preležite, jer upravo mirovanje jača otpronost imunog sistema, pošto telo ne troši energiju na druge aktivnosti.
  • Što više tečnosti. Mnoge naučne studije su pokazale da je ovo u stvari jedna velika zabluda, jer vam neće pomoći da se rešite prehlade. Međutim, konzumacija čajeva, ceđenih sokova, uz dodatke vitamina C vam i te kako može pomoći da ublažite simptome prehlade i deluje preventivno protiv dehidratacije organizma, u slučaju visoke temperature.
  • Ne budite sami svoj doktor. Ovo se prvenstveno odnosi na uzimanje antibiotika na svoju ruku. Kod običnih prehlada, nije potrebno uzimanje antibiotika, čak ni preventivno, jer se oni koriste samo u slučaju prehlada, koje sa sobom nose i virusne infekcije. Zato pri najmanjoj pojavi simptoma prehlade, posetite svog doktora, koji ipak zna bolje od vas.
  • Domaća radinost. Ukoliko je prehlada ipak slabijeg intenziteta, mogu pomoći i neki tradicionalni ‘medikamenti’, kao što su karamelizovano mleko (takozvani šerbet), razne vrste kompota, obloge od komove rakije ili sirćeta, koje su se pokazale kao vrlo delotvorne u snižavanju temperature.
  • Tuširanje. Ukoliko imate povišenu temperaturu, pre nego što počnete sa uzimanjem brufena ili nekog drugog leka namenjenog njenom snižavanju, pokušajte da se preznojite. Obucite se slojevito, lezite, i pokrijte se. Ukoliko vas uhvati drhtavica i oblije znoj, ne bojte se, to je znak da se telo bori protiv temperature. Zatim se odmah istuširajte mlakom vodom, presvucite i nastavite da odmarate.
  • Prilagodite ishranu. U vreme mirovanja tokom prehlade, izbegavajte tešku hranu. Jedite što više tečne hrane, koja neće opteretiti želudac i tako trošiti organizmu neophodnu energiju.

Saveti

Ovi saveti vam u nekoj meri mogu pomoći, ali upamtite da je ipak prevencija najbolji lek. Vakcinišite se na vreme, jedite što više voća i povrća, unosite dodatne količine vitamina u vidu šumećih tableta, oblačite se slojevito, shodno godišnjem dobu.

izvor: Kakopedija

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR