Sednica Skupštine grada zakazana za 15. oktobar

0
804
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić zakazao je za utorak, 15. oktobar, 12. sednicu gradskog parlamenta. Na dnevnom redu sednice naći će se Predlog odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom, Predlog odluke o finansijskoj pomoći penzionerima, Predlog odluke o mreži osnovnih škola u Beogradu, Predlog odluke o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih za obavljanje poslova u produženom boravku učenika 3. i 4. razreda osnovnih škola, kao i Predlog rešenja o dodeli naziva ulica, pasaža i platoa. Ove tačke su bile i na dnevnom redu prošle sednice, ali o njima nije raspravljano, pa će zbog važnosti odluka za građane Beograda, one ponovo biti pred odbornicima.

Usvajanje Odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom omogućiće izmenu Pravilnika o regresiranju troškova boravka dece u predškolskim ustanovama grada Beograda, na osnovu kojeg će od 1. januara naredne godine, treće, četvrto i svako naredno dete u porodici imati pravo na besplatan boravak u vrtiću. Usvajanjem odluke u Skupštini grada omogućiće se besplatan boravak za 4.300 dece.

Odluka o utvrđivanju mreže škola prvi je korak da se izdvojeno odeljenje u Ovči odvoji od matične škole „Vasa Pelagić” iz Koteža u samostalnu osnovnu školu pod nazivom „Kraljica Marija”. Za to su ostvareni uslovi nakon što je sredstvima grada prošle godine kompletno rekonstruisana školska zgrada. Većina učenika koji će pohađati novu školu živi u naselju u neposrednoj blizini, tako da se osnivanjem samostalne škole izlazi u susret potrebama dece i inicijativi njihovih roditelja.

Grad je pokrenuo proceduru za izmenu i dopunu Odluke o finansijskoj pomoći penzionerima sa primanjima manjim od 15.000 dinara, s namerom da preuzme isplatu pomoći u iznosu od 5.000 dinara. Ovim korisnicima do sada je republika kvartalno plaćala 4.000, a grad 1.000 dinara. Grad na ovaj način obezbećuje ostvarenje njihovih egzistencijalnih potreba, kako najugroženiji penzioneri sa teritorije Beograda ne bi bili dovedeni u neravnopravni položaj sa ostalim korisnicima pomoći.

Na dnevnom redu Skupštine naći će se, između ostalog, i predlog da jedna ulica na Novom Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću, srpskom junaku koji je ubijen u Trebinju 1993. braneći svog sugrađanina, muslimanskog civila. Inicijativu za dobijanje naziva ulice podnela je ekipa filma „Krugovi”, inspirisana herojskim delom Srđana Aleksića. Na teritoriji opštine Savski venac jedna ulica poneće naziv Rajka Mitića, Stari grad dobiće Čavketov pasaž, a Vračar plato Soje Jovanović. Nove nazive ulica dobiće i opštine Zvezdara, Čukarica, Voždovac, Zemun i Stari grad.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR