Šesti UNESKO kamp u OŠ „Mića Stojković” u Umčarima

0
NextWEB hosting

Sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić i njena pomoćnica Dragica Moro posetile su danas Šesti UNESKO kamp u Osnovnoj školi „Mića Stojković” u Umčarima, u Grockoj. Kamp je otvoren danas i traje do petka, 25. oktobra, a pored učenika ove škole u njemu će učestvovati osnovci iz Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Slovenije.

Gosti iz inostranstva smešteni su u porodicama učenika iz Umčara, a cilj kampa je da deca upoznaju različite kulture i običaje, razmenjuju iskustva i druže se sa vršnjacima iz drugih zemalja.

– Kada se u malom mestu poput Umčara napravi ovako velika akcija, njen značaj je daleko veći nego da ju je pravila bilo koja škola u centru Beograda. Ovoj deci nisu tako dostupna ni pozorišta, ni bioskopi, ni beogradski trgovi i fontane, pa je ovo za njih pravi praznik. Deca iz drugih zemalja u njihove domove unesu radost i svoju kulturu, a deca iz Umčara pokažu ono što je nama svojstveno, a to su pre svega domaćinski odnos, zdrava hrana i srpska tradicija. Tako će sva deca iz inostranstva kući poneti nešto pozitivno iz Srbije, a kada naši mališani budu uzvratili posetu moći će da nauče mnogo iz njihovog života i tradicije – istakla je Ljiljana Jovčić.

Ona je istakla da projekat ima veoma pozitivnu atmosferu pre svega zahvaljujući angažovanju roditelja učenika, profesora i direktora ove škole.

– Grad svake godine podržava ovaj kamp tako što finansira prevoz učenika u posetama istorijskim i kulturnim znamenitostima, a to će nastaviti i narednih godina – rekla je Jovčićeva.

Direktor škole Novelja Obradović najavio je da će učenici u okviru kampa posetiti Vinču, Viminacijum, Topolu i Aranđelovac, a u Beogradu će obići Avalu, Muzej Nikole Tesle i Kalemegdan.

– U školi će se realizovati radionice i na završnoj manifestaciji biće predstavljeni postignuti rezultati. Za učenike i njihove goste posebno je važno što će biti održana i radionica na Hemijskom fakultetu u Beogradu, a u četvrtak će biti i gosti opštine Grocka. Deca su oduševljena što se druže i upoznaju, razmenjuju istkustva i stiču nova znanja, a koliko im ovo znači pokazuje i to što svake godine plaču kada se na kraju kampa rastaju – istakao je Obradović.

Nikolija iz trećeg razreda nastupa sa folklornom grupom ove škole, a gostima će prikazati tradicionalne srpske igre.

– I prošle godine učestovala sam u kampu i utisci su mi bili veoma lepi. Pored druženja i igre imamo priliku i da naučimo nešto novo, kao i da steknemo nove prijatelje – rekla je Nikolija.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

five − 3 =