Zašto se gojimo kad ostavimo cigarete?

0
NextWEB hosting

Istina je – ko ostavi cigarete, ugojiće se, čak i ukoliko jede isto kao ranije, tvrde švajcarski naučnici. Problem je u crevima. Naime, kad prestane da se puši, menja se sastav crevne flore, a samim tim dolazi do gojenja.

Švajcarski naučnici otkrili su da čak 80 odsto ljudi koji ostave pušenje u roku od samo nekoliko meseci dobiju u proseku sedam kilograma, i to uglavnom sala.

Naučnici s Univerziteta u Cirihu otkrili su i da se gojenje dešava čak i onima koji jedu istu količinu i vrstu hrane, koju su jeli dok su pušili. Ta nelogičnost naterala ih je da postave pitanje kako se to dešava. Odgovor su našli – u crevima. Naime, kad čovek prestane da puši, menja se sastav crevne flore.

Mesto bakterija iz roda Firmicutes i Actinobacteria u crevima zauzimaju daleko efikasniji prerađivači hrane iz tipova Proteobacteria i Bacteroides, što neminovno dovodi do bolje iskorišćenosti hranljivih materija, a samim tim i do gojenja.

Profesor Gerhard Rogler, vođa tima Univerziteta u Cirihu, identifikovao je tu promenu kao uzrok naglog gojenja i potvrdio da bakterije Proteobacteria i Bacteroides dominiraju u crevima gotovo svih gojaznih ljudi.

“Nova crevna flora, koja se u većini slučajeva formira posle prestanka korišćenja cigareta, mnogo efikasnije koristi energiju koja postoji u hrani koju jedemo”, kaže Rogler.

Posle identifikacije problema, pojavile su se i prve naznake rešenja. Istraživači s Univerziteta u Bafalu pokazali su da je promena načina ishrane posle prestanka pušenja, možda način da se odloži ili spreči radikalna promena sastava crevne flore.

Njihova istraživanja pokazala su da kod pušača koji odmah po prestanku korišćenja cigareta pređu na ishranu bogatu povrćem i voćem, postoji veća šansa da raspored bakterija koje pomažu pri varenju ostane približno isti.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

3 × 5 =