Zeleni Srbije – forum „Septičke jame Srbije“

0
1136
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Zeleni Srbije su se još jednom pozabavili jako bitnim pitanjem koji se tiče i naše opštine.

Problemi septičkih jama su prisutni u celoj zemlji, ali se mnogi naši sugrađani boje da je u našoj opštini takav problem nerešiv. Postoji dosta primera na području Beograda,  pa i šire, kako se ovakvi problemi mogu rešiti!

Na Forumu Centra za zelenu ekonomiju, 4.10.2013. prezentovana je projektna ideja pod nazivom „Septičke jame Srbije sa akcentom na probleme ruralnog razvoja.“

Namera je da se kreira rešenje na bazi dostupne tehnologije biloškog tretmana i drugih tehničkih rešenja kao i model za upravljanje otpadnim vodama preko septičkih jama na način da upravljanje tim sistemom bude deo komunalnih sistema.

Inicijator projekta Mr Pero Novaković (član Centra za zelenu ekonomiju), predstavio je projekat „Septički sistemi u okviru ruralnih komunalnih sistema“. On je ukazao na postojeće probleme, da je većina septičkih jama u Srbiji nepropusna, da su bunari pretvoreni u septičke jame, da nema nadzora nad izgrađenim jamama, naročito u ruralnim područjima. Većina otpadnih voda iz septičkih jama ne bi smela da se ispušta u kanalizacione mreže bez prethodnog predtretmana, a da ne govorimo o direktnom ispuštanju njihovog sadržaja u reke, potoke.

Branislav Božović: Septičke jame moraju biti deo javnih komunalnih sistema. Time bi sistemi postali fleksibilni i decentralizovani. Problemi našeg sela postali bi javni problemi opština i njihovih komunalnih sistema. Projekti bi bili tipski, prenosivi i savremeni u duhu predloženih bioloških tretmana i tehničkih karakteristika. Više povezanih septičkih jama u jednoj regiji sa manjim sistemima za preradu mogu da budu odgovor na sadašnje stanje.

Ratko Bajčetić: Promena odnosa treba da počne sa novim pravilom: „Nema izgradnje vodovodnog sistema bez izgrađenog kanalizacionog sistema“. Potrebna je izmena propisa Zakona o vodama, kao i novi zakon o definisanju vodoprivredne delatnosti. Efikasno upravljanje vodama nije moguće sa rascepkanim nadležnostima u tri ili četiri upravne organizacije ili institucije. Septičke jame ili rasuti zagađivači mogu se rešiti da postanu deo komunalnog sistema. Primer dobre prakse predstavlja mesto Gložanj, gde „Mokro polje“(depresija) prikuplja sadržaj septičkih jama, pre svega fekalne vode koje imaju dosta nitrata i fosfata, a trska sa svojim korenovim sistemom predstavlja biološki apsorber koji koristi više od 90% ovih materija.

Ivana Vuković: Mali sistemi na periferiji u kojima su septičke jame povezane sa malim sistemom za SBR tretman su u nadležnosti komunalnih preduzeća u Beogradu, Zuce-Avala mogu da budu jedan dobar primer. Na Avali postoje četiri postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda po principu aktivnog mulja (pro se vrši anaerobno pa zatim aerobno prečišćavanje), i kao produkt se dobija đubrivo.

Vojkan Milenković: Zaista je neprihvatljivo da se izgrade kanalizacioni sistemi koji povezuju septičke jame, a da nema prethodne prerade otpadnih voda, koje se ispuštaju u naše reke i od njih prave otvoreni kanalizacioni sistemi. Pre svega treba da rešimo pitanje otpadnih voda u poljoprivrednim područjima grada Beograda jer Beograd čini 60% poljoprivredno zemljište i treba da bude pogodno za zdravu poljoprivrednu proizvodnju, a ne izvor epidemija stanovništva.

Mitić Goran: Strategija upravljanja vodama se radi i neophodno je da ona reši i ova pitanja i to će biti  predlog Centra za zelenu ekonomiju. Mali, lokalni sistemi za prećišćavanje otpadnih voda iz septičkih jama koji mogu biti i mobilni i prenosivi, treba da budu izgrađeni od države ili privatnih kompanija i dati na korišćenje, kako bi se stvorio komunalni sistem sa dosta korisnih efekata, čak i sa zelenim prinosom. Neophodno je Javno slušanje u Skupštini Republike Srbije na pomenutu temu, kao i izrada Akcionog plana i programa za aktivnost svih naših organizacija. Treba pomenuti dobru namenu Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda da izgradi Katastar septičkih jama i da počne sa primenom biološkog tretmana otpadnih voda septičkih jama.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR