Deset tehnologija koje će promeniti svet

0
687
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Svet se rapidno menja i već u mnogome izgleda kao film naučne fantastike iz 20. veka, možda čak i bolje. Među izumima koji najbolje kotiraju u svetu finansija, Business Insider izdvojio je deset pionira, koji će promeniti svet. Menjaju ga tako što omogućavaju robotizaciju nezamislivih stvari, olakšavaju pristup električnoj energiji ili nam dopuštaju da izvodimo kojekakve stvari na daljinu – od plaćanja do upravljanja kompjuterima.

3D printanje

Trodimenzionalno printanje oblika, odnosno delova mašina nije toliko nova tehnologija, no njena masovna uporaba tek je uzela maha i proriče joj se da će doživeti eksploziju vrlo brzo, tj. da će se tržište udvostručiti do 2019. godine. Očekuje se da će se polovina delova aviona izrađivati u budućnosti upravo printanjem – direktno s radnih površina računara.

Električne cigarete

Cigarete koje su manje otrovne od duhanskih i pokretane su na bateriju dozvoljavaju pušenje i na mestima gde je ono zabranjeno. Popularne su i u Europi i u SAD-u gde se očekuje da će rasti 50 posto godišnje, kao i da će prodreti u maloprodaju.

Genomika i personalizirana medicina

Prepravljanjem gena do zdravlja i sprečavanja bolesti – medicinska je sadašnjost s velikim potencijalom. Tržište genomike – prenatalni testovi, rani testovi na rakove i personalizirana dijagnostika – već je eksplodiralo i očekuje se da će novac koji se u SAD-u vrti na njemu porasti na 2,1 milijardu dolara 2015. godine u odnosu na 700 miliona koliko su imali 2005. godine.

Plaćanje mobilnim telefonom

U Japanu je 55 posto plaćanja moguće putem mobilnog telefona i tableta, a ta vrsta plaćanja se širi takvom brzinom da bi do 2016. godine vrednost transakcija u svetu mogla dostići bilion dolara! To nije čudno budući da na svetu postoji šest milijardi aktivnih priključaka na mobilnu mrežu.

Tehnologije za istraživanje izvora goriva

Nove tehnologije povećavaju dostupne svetske zalihe fosilnih goriva. To su hidraulično vađenje plina iz škriljevca (fracking) – ubrizgavanje vode, peska i hemikalija u tlo, zatim horizontalno bušenje i podmorsko istraživanje fosilnih goriva. Iako je potencijalno opasan za okoliš, fracking je doveo do energetskog oporavka SAD-a.

Prelazak s nafte na plin

Broj vozila na plinski pogon su u stalnom porastu, pogotovo kada su u pitanju taksiji. Do 2020. godine očekuje se da će sadašnji udeo automobila s ugrađenim motorima pokretanim na plin sa 0,9 posto porasti na 1,1 posto.

Streaming zabave

Zaobilaženje tradicionalnih mreža i distributera kod isporuke zabavnih sadržaja također je u porastu. Netflix, Hulu, Amazon i Google već snimaju vlastite filmove i serije, a dosad su tuđu produkciju uspešno prenosili preko interneta, tj. streamali. Od 2010. godine pretplate na televizije pale su za 1,2 posto, a u istom je periodu pretplata na Netflix porasla 70 posto!

Software-as-a-Service (SaaS)

Software-as-a-Service je dostava softvera na internetu, koji se dosad morao kupiti putem skidanja s interneta ili u trgovinama. Primeri SaaS-a su Google aplikacije, Microsoft 365 i Amazon web usluge. Lani je to tržište naraslo za 26 posto na 18 milijardi dolara.

Softverski definisano umrežavanje

Sigurnije i efikasnije povezivanje manjih podatkovnih centara s cloud operacijama u stalnom je porastu. Očekuje se da će softverski definirano umrežavanje, koje omogućava korisniku spajanje s virtualnom platformom, odakle on može upravljati i virtualnom i fizičkom infrastrukturom, sa sadašnjih 360 miliona dolara prihoda narasti na 3,7 milijardi u 2016. godini.

Solarni paneli

Solarni paneli sve su jeftiniji i cena im pada iz dana u dan pa u nekim područjima sveta postaju isplativi brže nego što je iko očekivao. Prema prognozama Međunarodne energetske agencije, do 2035. godine investiraće se 1,3 milijarde dolara u nove solarne kapacitete što će zauzimati čak 13 posto globalnih ulaganja.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR