12 saveta da uštedite struju

0
Elektrodistribucija EDB iskljucenja
Elektrodistribucija EDB
NextWEB hosting

Gotovo da ne postoji uređaj koji svakodnevno koristimo u domaćinstvu a da ne njemu nije moguće ostvariti značajne uštede električne energije. Počev od grejalice, preko frižidera, mašine za veš, pa do pegle. Evo 12 saveta kako da vam račun za struju bude znatno manji.

Osnovni uslov za niže račune za struju ipak je da se što više ovih uređaja koristi u toku noći kada je struja četiri puta jeftinija nego tokom dana.

Uštede na kućnim aparatima su moguće čak i kada se oni koriste danju. Na primer, ako se ručak kuva sa poklopljenom posudom, potrošnja energije je deset odsto manja nego kada se hrana sprema bez poklopca.

Peglanje gomile osušenog veša odjednom isplativije je nego da se ista ta količina veša pegla u nekoliko navrata u toku dana.

U zimskim danima se velike uštede struje mogu postići i pažljivim odabirom uređaja za dogrevanje. Grejalice i kalorifere trebalo bi izbegavati, jer, primera radi, troše tri puta više struje nego klima-uređaji. Najbolje je odlučiti se za mermerne ploče ili TA peći koje akumuliraju toplotu tokom noći.

Stručnjaci upozoravaju da bi uštede električne energije mogle biti i do 50 odsto, a samim tim i prepolovljeni računi za struju ako bi se građani pridržavali svih ovih pravila.

Najveće dugoročne uštede struje postižu se instaliranjem grejanja po utrošku u stanu. Ovaj vid grejanja više se isplati od daljinskog, pošto mesečni račun može biti i za trećinu niži. Grejanje po utrošku se najviše isplati u zgradama koje su termički izolovane gde se samom ugradnjom kalorimetara može uštedeti 40 odsto energije, bez bilo kakve štednje.

 

struja saveti

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

10 + thirteen =