Čovek koji je obeležio 2013. u Srbiji: Zmaj od Grocke, 2.deo

0
803
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Da nije bilo njega, sada bi bili na crnoj listi. Predrag Janković Zmaj i sprečavanje ekološke katastrofe koja je mogla zadesiti i Grocku i čitav tok reke Dunav, ulazi na zvaničnu listu najvećih podviga za 2013. godinu…

Da se podsetimo: ZMAJ OD GROCKE, 2.deo

Pored svog redovnog posla na održavanju terminalne opreme u Telekomu gde radi već 28 godina, Predrag Janković Zmaj je bez ikakve finansijske nadoknade i lične koristi predsednik brojnih udruženja i organizacija, kao i nezaobilazna osoba među organizatorima bezmalo svake javne manifestacije koja se dešava u ovom malom a lepom voćarskom mestu na obali Dunava.

Predsednik je Udruženja sportskih ribolovaca, kao i potpredsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grocka, u Upravi je fudbalskog kluba Dunavac, predsednik je i dela sindikata u Telekomu, a 2011. godine je osnovao Nautički klub u Grockoj. Dakle, u pitanju je čovek koji je sve sem običan alas koji se sasvim slučajno i ničim izazvan upleo u borbu sa mazutom.

Njegov aktivizam, energija, radoznalost i sluh za potrebe drugih, kao i angažovanje oko svega što može da unapredi život Gročana može se pratiti još od mladalačkih dana, još od učešća u Pokretu gorana, Izviđačkoj grupi ili tituli predsednika omladine 80-ih godina 20.veka. Igrao je za podmladak OFK Grocka, bio je i član biciklističkog kluba Partizan, a malo je poznato da je na Adi Ciganliji učestvovao i u obaranju Ginisovog rekorda u neprekidnoj vožnji bicikla unazad. Kad smo kod obaranja rekorda, kao mladić je u PKB-u ( gde je radio kao sezonski radnik) postavljao rekorde smene u proizvodnji soka od paradajza, jabuka itd., istoj ovoj fabrici u kojoj se nedavno izlio mazut.

Ali, njegova interesovanja se nisu ograničavala na sport i prirodu. Svi koji ga poznaju iz mladih dana odlično znaju i da mu je elektronika oduvek bila pasija. Tih istih 80-tih potpuno sam je uradio klupsko osvetljenje (lampione, stroboskope itd.) za tada veoma popularni klub Trskara koji i dan danas postoji.

Godine 1991. se našao na ratištu u Slavoniji, u 122. artiljerijskom puku, kao vozač za vozilo Hitne pomoći, ali i automehaničar i vezista. Nakon ove životne epizode, stekao je još jedan nadimak – Doktor, jer je i u kasnijim vanrednim situacijama kada se vratio civilnom životu umeo brzo da odreaguje, pritekne u pomoć i primeni stečana znanja iz Prve pomoći.

Za vreme bombardovanja 1999. godine je stajao iza Amaterske radio mreže za opasnost (ARMO) koja je locirala položaj nato avijacije, ali je takođe i samoinicijativno održavao napajanje centrala u čitavom beogradskom okrugu i povezivao ih na akumulatore kako osnovne hitne službe ne bi ostale bez preko potrebne struje. Takođe, godinama je pomagao starim i bolesnim osobama time što je preko radio uređaja pribavljao donacije lekova iz inostranstva, retkih i skupih lekova koji su se ovde teško mogli nabaviti.

Idemo dalje … Grocku je 2006. godine zadesila velika poplava, tokom koje je pomagao ljudima čije je kuće i dvorišta potopila voda da spašavaju imovinu, učestvovao je u postavljanju džakova s peskom a ujedno i popravljao pumpe koje su izbacivale vodu. Godine 2011. je na sličan način učestvovao u hitnoj sanaciji posledica klizišta kod Vile Gavrilović, nekadašnjeg letnjikovca čuvenog matematičara Bogdana Gavrilovića a danas sedišta Centra za kulturu Grocka.

2011. godine osniva Nautički klub u Grockoj, kako bi aktivnim ribolovcima kao i ljubiteljima ovog sporta već okupljenim u Ribolovni klub olakšao provođenje vremena na reci. Nautički klub uz simboličnu godišnju članarinu prvenstveno brine o barkama i čamcima članova kluba i Ribolovnog društva usidrenim u marini, kako bi oprema njihovih vlasnika bila bezbedna kraj reke po svim vremenskim uslovima. Ribolovni klub broji oko 400 članova među kojima je ne mali broj žena i dece, za koje je članarina besplatna. Ovo je ujedno i poziv svim ljubiteljima sportskog ribolova, tj. reke i pecanja da se priključe klubu koji postoji u Grockoj još od davne 1955. godine. Sam Nautički klub ima oko 150 članova, tako da je u Grockoj vrlo brojna zajednica ljudi koja voli da provodi vreme na otvorenom – kraj reke, na vodi ili pecajući, u šta se može uveriti svako ko prošeta Dunavskim kejom. Naravno, u ova dva kluba nisu učlanjeni samo Gročani, ima tu i Beograđana i članova iz drugih okolnih mesta koje povezuje ista strast: reka.

Međutim, ovo nije prvi put da Predrag Janković Zmaj dospe u udarne vesti novina. Zmaj i Nautički klub su i februara 2012. godine osvanuli u svim vestima kada su se danima borili da spasu plovila iz zaleđene marine. Pod pritiskom kretanja leda, nekoliko splavova u gročanskoj marini bilo je nasukano jedan na drugi, a čitav jedan splav u izgradnji led je odneo nizvodno. Danima su kod Grocke bile zarobljene i dve barže, a u gročansku marinu su doplovili i čamci koji su se otkačili sa Zemunskog keja, pa i plovila iz Pančeva. Naslage leda na Dunavu debele i po nekoliko metara nije uspeo da razbije ni ledolomac „Greben“ koji je doplovio u pomoć iz Smedereva sa donje strane Gročanske ade, jer nije mogao da se probije na gornju stranu prema Beogradu. Led je na nekim mestima bio debeo i po pet-šest metara, sa santama od kvadratnog metra teškim i po 100 kilograma. Zmaj i članovi kluba sekli su ga motornim testerama kako bi sajlama i traktorom izvlačili čamce. U toku nekoliko dana uspeli su da na obalu izvuku oko 120 čamaca i time značajno ublažili veliku štetu koju je led naneo mnogim vlasnicima čamaca iz svih mesta duž Dunava.

tekst:  Zorica Atić
https://plus.google.com/u/0/102994052822557675220/posts

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR