Crno i belo – izložba o čokoladi na Malom Kalemegdanu

0
622
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U Galeriji Prirodnjačkog muzeja (Mali Kalemegdan 5) od 24. decembra (18.00) biće otvorena uvek primamljiva izložba čiji naslov sve govori: Crno i belo – priča o čokoladi.

Posetioci će na izložbi saznati gde je pronađena najstarija čokolada na svetu, kako je izgledala čokolada Maja i Asteka i koju je ulogu imala u njihovom životu, ali i kako je kroz istoriju i različite civilizacije, uz pomoć industrijskog razvoja i komercijalnih zahteva nastajala savremena čokolada u kojoj svakodnevno uživamo.

Saznaće takođe šta je praslina a šta pralina, kada je i ko vodio čokoladni rat, gde se nalazi Akademija čokolade i gde postoji čokoladno ropstvo. Videće čokolade raznih oblika, veličina i ukusa, pribor i posude za čokoladu kakve su koristili Maje i Asteci, prvu „u ustima topivu“ čokoladu, napravljenu davne 1879, prvu kutiju za praline kreiranu pre skoro sto godina, prvu čokoladu sa naših prostora i još mnogo drugih zanimljivih i ukusnih eksponata.

Na izložbi Crno i belo – priča o čokoladi biće prikazan višestruki značaj čokolade, ne samo kao omiljene poslastice, već i kao privredni, ekonomski i civilizacijski faktor.

Izložba je realizovana u saradnji sa proizvođačima čokolade Art Ival i Adoré (Beograd) i Eugen (Novi Sad) i Farmaceutsko-fizioterapeutskom školom (Beograd), zatim Ambasadom Meksika i Muzejem primenjene umetnosti. Recepte poslastica od čokolade pripremila je Ivana Popović (blog MALIIV, Beograd).

Autorke izložbe su mr Olga Vasić i dr Desa Đorđević Milutinović. Na otvaranju će govoriti Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja, i Olga Vasić, a izložbu će otvoriti dr Voislav Vasić, ornitolog i prirodnjak u penziji.

Radno vreme je od 10.00 do 18.00, ponedeljkom je galerija zatvorena. Galerija je dostupna za osobe sa posebnim potrebama.

Ulaznice su besplatne za decu do sedam godina, osobe s posebnim potrebama i njihove pratioce, studente (uz indeks). Pojedinačna ulaznica košta 100 dinara, porodična – 200 dinara, a penzioneri plaćaju 50 dinara. Ulaz za sve je slobodan četvrtkom od 10.00 do 20.00. Najave grupnih poseta: 3284-317.

Izložba će biti otvorena do aprila 2014. godine.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR