Guy Fawkes – Čovek čije je lice postalo simbol moderne pobune (Anonymous maska)

0
763
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Danas je skoro pa nemoguće zamisliti bilo kakav politički protest a da se na njemu ne pojavi karakteristična bela maska koja je postala zaštitini simbol modernih pobuna.
Maska je takođe i zaštitini simbol Anonymousa, decentralizovane mreže aktivista i hacktivista koji se zalažu za slobodu interneta, ukidanje cenzure i restriktivnih zakona o autorskim pravima.
Maska koja je postala simbol moderne revolucije predstavlja lice Guy Fawkesa, člana grupe katoličkih ekstremista koji su planirali poznatu ‘Urotu baruta’ 1605. godine koja je imala za cilj da svrgne protestanstku vlast u Engleskoj i nametne katoličku.

Kako je Fawkesovo lice postalo simbol moderne pobune?

Kroz vekove, legenda o Fawkesu je postajala sve popularnija, a do 19. veka njegov portret se stavljao iznad velikih logorskih vatri koje su se svake godine palile, kao spomen na njegov neuspeh.

Guy Fawkes je postao poznat u celom svetu tek nakon popularnog grafičkog romana, odnosno filma “V for Vendetta” (2006), u kojem se glavni lik oblači kao Fawkes i bori protiv fiktivne zle distopijske vlade u Engleskoj. Nakon pojavljivanja na internetskim forumima, maska Fawkesovog lica je ​​postala poznati simbol za online hacktiviste, kao što su Anonymousi, Occupy pokrete, kao i mnoge druge anti-vladine grupe širom sveta.

“Čovek je najmanje svoj kada ti nešto govori lično. Daj mu masku i reći će ti istinu.” – Oscar Wilde

Pri razvoju ideje za “V for Vendetta”, ilustrator David Lloyd je napisao autoru stripa Alan Moore-u: “Zašto ga [glavnog lika] ne bismo prikazali kao uskrslog Guy Fawkesa, zajedno s jednom od onih papirnih maski, kaputom i šeširom? Izgledao bi jako bizarno a dalo bi Guy Fawkesu imidž koji je zaslužio sve ove godine. Ne treba spaliti momka svakog 5. novembra, već slaviti njegov pokušaj da digne parlament u zrak!” Moore je na ovu ideju odgovorio: “Svi fragmenati u mojoj glavi su se naglo posložili, ujedinjeni iza jedinstvenog imidža Guy Fawkesove maske”.

Od 2008. godine, Fawkesovo lice (maska) se mogla videti na nekoliko protesta, a već od 2011. godine, tokom Occupy Wall Street i ostalih Occupy protesta, maska ​​je postala međunarodni simbol moderne pobune.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR