Izum naših srednjoškolaca: Telefonska aplikacija – pomoć ometenima

0
606
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Đaci beogradske ETŠ „Nikola Tesla osmislili nesvakidašnji pronalazak namenjen deci sa posebnim potrebama. Već rade na novom projektu – 3D štampaču.

UČENICI trećeg razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ napravili su jedinstvenu aplikaciju u Srbiji, ali i u svetu, za osobe sa posebnim potrebama – „Gelp“, koja se koristi za android telefone. Osobama koje ne mogu da govore, ona omogućava uspostavljanje komunikacije sa neposrednom okolinom na veoma lak i jednostavan način, izborom sličice sa prethodno snimljenom audio-porukom.

Budući elektroinženjeri Slaviša Blešić, Nikola Zdraveski, Bogdan Todić i Ivan Cumpf, nominovani su za priznanje „Diskobolos“ u kategoriji zdravstva, u društvu jakih firmi iz Belgije, Crne Gore i Republike Srpske.

– Želeli smo da napravimo nešto što će pomoći nekome i olakšati mu svakodnevni život – pričaju đaci. – Stupili smo u kontakt sa defektologom OŠ „Miodrag Matić“, koja se jedina u Srbiji bavi obrazovanjem i vaspitanjem lako i umereno retardirane dece obolele od cerebralne paralize. Saznali smo da oni u komunikaciji koriste mnoštvo kartica sa različitim pojmovima, koji označavaju određene reči. Odlučili smo napravimo nešto što će toj deci olakšati svakodnevnu komunikaciju.

Od ideje do realizacije trebalo im je nekoliko meseci. A, momci već uveliko rade na novom projektu – 3D štampaču. 

PRVO MESTO 19 GODINA ZAREDOM

UČENICI ETŠ „Nikola Tesla“ dobili su nagradu „Dositeja“, koju dodeljuje Fond za mlade talente, za velike uspehe koje postižu njihovi učenici. Naime, u poslednjih 19 godina na republičkim takmičenjima iz stručnih predmeta – elektrotehnike, elektronike i energetske elektronike, „naslednici“ Tesle osvajali su prvo mesto.

OSTAJALI POSLE ČASOVA I UČILI

ĐACI su pomoć imali u profesorki Jasni Ristić.

– Oni su morali da nauče mnogo toga novog, kako bi uspeli u svojoj zamisli – navodi Ristić. – To im nije bilo nimalo teško. Ostajali su posle časova, učili, a da pritom nisu zapostavili školske obaveze. Za svoj rad osvojili su srebrnu medalju Saveza pronalazača Beograda i zlatnu u Skoplju.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR