Kako zimi zaštititi vodovodne instalacije od pucanja

0
803
NextWEB hosting
NextWEB hosting

S obzirom da nam je stigla zima i da su temperature vazduha niske, želimo da obavestimo naše potrošače da je potrebno da obave sve neophodne radnje na zaštiti vodovodnih skloništa (šahti) i instalacija od pucanja, i tako izbegnu neželjenu štetu.

U poslednjih nekoliko godina Gročanski vodovod je imao povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha, kada je bilo i pucanja stakala na vodomerima.

Vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode u opasnosti su od pucanja.

S obzirom da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Vodomerna skloništa bi trebalo da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika.

Građani, koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci, trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije.

Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.

Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju, trebalo bi, takođe, obezbediti.

Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama.

Ako potrošač na vreme “konzervira“ točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

JP “Vodovod i kanalizacija Grocka“

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR