Međunarodna izložba dečjih radova

0
707
NextWEB hosting
NextWEB hosting

U Galeriji Dečjeg kulturnog centra (Takovska 8), od 16. decembra do 20. januara 2014. godine, biće postavljena Međunarodna izložba dečjeg likovnog stvaralaštva nagrađenih dečjih likovnih radova.

Ova međunarodna revijalna izložba deo je bogate kolekcije dečjeg likovnog stvaralaštva Mihaila Lišanina, osnivača revije „Likovni svet“ iz Celja. Delovi izložbe su već izlagani u Parizu, Moskvi, Ankari, Teheranu, Seulu, Hongkongu, Minhenu i na još 150 izložbi u 30 država.

Od 1995. godine časopis “Likovni svet” podstiče mlade da učestvuju na međunarodnim likovnim konkursima gde mogu lako da uporede svoje radove sa vršnjacima iz drugih zemalja i sa drugih kontinenata. Tokom tog perioda je osnovana i prva stalna galerija za mlade u Sloveniji, „Galerija likovnih dela mladih Stari grad Celje“, koja je namenjena mladima ispod dvadeset godina. Na dosadašnjim konkursima učestvovalo je više od 125.000 dece i mladih iz 90 država sa svih kontinenata. Tako je nastala bogata zbirka likovnih radova na različite teme: tema “Konj” broji 45.000 radova iz 55 država; tema “Mrtva priroda” broji 30.000 radova iz 50 država i tema “Zamkovi – kulturna baština”, koja se sastoji od više od 10.000 hiljada radova iz 35 država.

Za svoj rad na povezivanju država na području likovne kulture i za promociju likovne kreativnosti i kulture mladih Mihailo Lišanin je primio više stranih priznanja. Član je žirija međunarodnih konkursa Exlibris Hlohovec, Slovačka; Gaziantep, Turska; Minsk, Belorusija i Hongkong, Kina. Dobitnik je prestižnog priznanja Aryabhata International Award of 2010 u Indiji.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR