Muzej Staro selo u Sirogojnu nominovan za evropsku nagradu

0
676
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Užice – Muzej na otvorenom Staro selo u Sirogojnu nominovan je za nagradu Evropski muzej godine, koju od 1977. godine dodeljuje Evropski muzejski forum Saveta Evrope.

Nagrada sa najdužom evropskom tradicijom dodeljenja je mnogim slavnim muzejima, među kojima su: Gugenhajm u Bilbau, Muzej Alberta i Viktorije u Londonu, ali i veliki evropski muzeji na otvorenom kao Arnem u Holandiji, Bimiš u Engleskoj, Muzej sela u Bukureštu…

Nominacija za prestižnu nagradu usledila je samo godinu nakon što je Muzej Staro selo dobio priznanje žirija Evropske nagrade za kulturno nasleđe u oblasti edukacije i podizanja svesti i to za projekat Kuće Zlatibora od 19. veka do danas.

Muzej u Sirogojnu osnovan je pre 33 godine. U poslednjih nekoliko godina, uspeva da na moderan, zanimljiv i interaktivan način prikaže, ne samo tradicionalno kulturno nasleđe, već da tu vrstu kulturne baštine poveže sa današnjicom i njenim problemima. Kustosi te ustanove odgovaraju na opšta, svakodnevna pitanja, a često provociraju svest, znanje, predrasude, ali i donosioce odluka i njihove motive.

Pomenuta i multimedijalna izložba Kuće Zlatibora od 19. veka do danas, pre četiri godine, koja je postavljena i na internetu, problematizuje odnos gradnje i prirodnog okruženja i ukazuje na to da je taj nekada harmonični odnos, moguć i danas. Prirodan nastavak tog projekta bila je postavka Zlatiborac na određeno vreme, koja razotkriva fenomene „apartmanske groznice“ i bespravne gradnje na Zlatiboru. Osim tih programa Muzej Staro selo ponudio je i istraživanja drugih fenomena kroz izložbe Čauš, Ljubavna švrljanja – švaleracija, Mi + Vi = Magija, Biljke – lek i hrana, Crkve i manastiri zlatiborskog kraja, Moje tajno blago – Vašar baštine i druge, a svaki od tih projekata uključivao je ljude, njihove misli, ideje i sećanja.

Veliku zahvalnost Muzej na otvorenom Staro selo iskazuje predstavnicima Centralnog instituta za konzervaciju i to direktorki Mili Popović Živančević, koja je kao nacionalni korespondent Foruma preporučila Staro selo za nominaciju, kao i Mirjani Brzaković, pomoćnici direktorke.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR