Najbizarnije novogodišnje tradicije širom sveta

0
656
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Od vikinga sa bakljama do pogrebne meksičke žurke – tradicionalni dočeci Nove godine širom planete znaju da budu dosta bizarni.

1. Nova godina sa pokojnicima – Talka, Čile

Najbizarniji od svih običaja je jedan koji je specifičan za čileanski grad Talka, u kojem se slavljenici okupljaju na grobljima, kako bi Novu godinu dočekali u društvu preminulih rođaka. Po predanju, običaj je započet kada je jedna lokalna porodica provalila na groblje kako bi bila blizu svoih rođaka u poslednjem danu godine na odlasku. Danas, gradonačelnik Talke lično otvara kapije groblja u 23 sata kako bi zainteresovani mobli da započnu morbidnu žurku.

2. Ritualno izbacivanje starog nameštaja kroz prozor – Johanesburg, Južna Afrika

Skoro podjednako bizaran je običaj koji se neguje u Južnoj Africi, a u kome se stari, neželjeni nameštaj u Novogodišnjoj noći izbacuje kroz prozor kuće u kojoj porodica živi. Ovaj običaj, iako duboko ukorenjen u tradiciji Južne Afrike, zadaje mnogo „glavobolje“ lokalnim komunalnim službama, a poreklo mu je nepoznato.

3. Ledeno kupanje sa jelkom – Sibir, Rusija

U Sibiru je tradicija da se pre dočeka Nove godine izvrši „ritualno“! kupanje u Bajkalskom jezeru. Proces je jednostavan: slavljenik probije rupu u ldenoj površini jezera, uskoči u vodu kroz nju, i zatim roni, po mogućnosti do dna jezera, dok u rukama nosi  jelku.

4. Parada škotskih vikinga – Eedinburg, Škotska

Škoti nisu bili zadovoljni činjenicom da je njihova parada vikinga, odnosno odraslih muškaraca obučenih u tradicionalnu vikinšku nošnju zauzela tako slabu poziciju na listi globalnih bizarnosti. Što je možda i opravdano: možete li da zamislite doček Nove godine u društvu poludelih Vikinga, koji paradiraju ulicama grada, po mrklom mraku, noseći u rukama baklje?

5. „Kažnjavanje“ vekni hleba – Dablin, Irska

Poslednji na Top 5 listi je običaj koji dolazi iz Irske, i po kom se u novogodišnjoj noći potrebno udarati u zidove kuće bajatim hlebom, sve u cilju odagnavanja zlih duhova i prizivanja dobre sreću novoj godini…

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR