Saznajte kako se lažira zdrava boja žumanaca, mesa i ribe

0
NextWEB hosting

Kantaksantin ili E 161g je pigment u hrani za životinje koji pripada grupi karotenoida. Prisustvo Kantaksantina (i sličnih materija) u hrani za živinu pojačava boju žumanca, kao i mesa živine, a koristi se i za postizanje intenzivne boje mesa lososa i pastrmke.

Meso i jaja živine i ribe koje su uzgajaju u skučenim prostorima i hrane koncentratima nemaju privlačnu boju. Zato se u njihovoj prehrani dodaju karotenoidi i beta-karoten tj. crveno-narandžasti pigmenti. U prirodi se nalaze u šargarepi i drugom narandžastom voću i povrću, kao i u škampima, ali danas se smatra da je većina ovih materija sintetičkog porekla. Treba napomenuti da karotenoidi imaju pozitivne nutritivne učinke, odnosno, deluju kao antioksidanti.

Kantaksantin nije jedina boja koje se dodaje hrani za životinje. Astaksantin (E 161j) se takođe  koristi pri uzgoju lososa i pastrmke, Kapsantin (E160c), Beta-apo-beta-karotinol (E160e), Beta-apo-beta-karotinska kiselina (E160f), Lutein (E160b), Kriptoksantin (E161c) i Zeaksantin (E1161h) su dozvoljeni u ishrani živine, a Citranaksantin (E161i) je dozvoljen samo u prehrani nosilja.

Moguće zdravstvene posledice

Maksimalna dozvoljena količina Kantaksantina u prehrani živine je do 80 mg/kg hrane. Isto se odnosi i na lososa i pastrmku.

Prema mišljenju Evropske komisije, za ljude, prihvatljiv dnevni unos Kantaksantina iznosi 0 – 0.03 mg/kg telesne težine po osobi dnevno, međutim, unos može biti povećan velikom potrošnjom mesa salmonida i/ili mesa živine. U dozvoljenim količinama pigment se smatra sigurnim za konzumiranje.

Iz Američke akademije dermatologa upozoravaju da Kantaksantin u nekim slučajevima može izazvati oštećenje jetre i svrab kože tj. urtikarije. Ovaj pigment se može taložiti i u očima.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

7 − 3 =