Sindikati optužili direktora Železnica Srbije za nepotizam i malverzacije

0
707
NextWEB hosting
NextWEB hosting

SVI PUTEVI VODE U VRČIN

– Sindikat železničara ne odustaje od zahteva za smenu direktora Železnica Srbije Dragoljuba Simonovića, a ovih dana se spekuliše i da o istoj stvari razmišlja i predsednik Srpske napredne stranke i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Sindikati su još pre tri dana izašli sa detaljima o nagomilanim problemima u tom preduzeću, a Simonoviću „na dušu“ stavljaju nekontrolisano zapošljavanje rođaka i komšija, skupe poslovne ručkovi i rasipanje novca. Naš list je nakon te konferencije za medije zatražio od Železnice da odgovore na iznete optužbe, ali od njih još nismo dobili nikakvu izjavu, piše „Danas“.

Sindikati su podsetili da se tokom nepunog jednogodišnjeg mandata Simonovića 32 sata putovalo železnicom do Bara, da je izgoreo voz na relaciji Majdanpek – Zaječar, ali i da nije obnovljen nijedan kilometar pruge, kao i da železnički pragovi za koje je izdvojeno 150 miliona dinara nisu iskorišćeni ni za šta. Sindikati navode i da je u aprilu poništena licitacija za prodaju 431 starog vagona na kojoj je postignuta dobra cena, da bi zatim, u oktobru, ovo preduzeće organizovalo drugu licitaciju na kojoj su vagoni prodati u staro gvožđe po znatno nižoj ceni. Razlika u ceni je oko 65 miliona dinara.

Simonoviću se zamera i da je, otkad je stupio na funkciju, zapošljavao nestručne kadrove mahom iz svoga kraja, tačnije Vrčina. Prema Poslovnom planu iz marta, bilo je predviđeno zapošljavanje 61 radnika, a primljeno je više od 300 ljudi, počevši od Simonovićevog ličnog šofera, koji, kako se navodi, prima platu od 135.000 dinara.

Mediji su pisali i o velikim troškovima poslovnih putovanja i luksuznim ručkovima na kojima su se služili tartufi i druge skupocene đakonije, a ceh dostizao i po nekoliko hiljada evra. U žižu javnosti direktor je dospeo i natpisima da se gradi pružni prelaz u Vrčinu, iako Programom poslovanja Železnica Srbije za 2013. godinu to nije bilo predviđeno. Zanimljivo je da se sporni podvožnjak nalazi na oko 200 metara od Simonovićeve kuće i da vodi do ulice u kojoj žive njegovi brojni rođaci. Inače, tokom ovog vikenda uvodi se i novi red vožnje, tako da će se vozovi koji idu ka Požarevcu obavezno zaustavljati i u Vrčinu.

Inače, sam Simonović je nakon postavljenja u nekoliko navrata izjavljivao da Železnica godišnje plaća milionske penale jer zbog nedostatka projekata ne može da povuče odobrene međunarodne kredite. On je tada obećavao da će detaljnije izneti pojedinosti o tome, ali do danas to nije učinio.

Sindikat železničara Srbije, Unija sindikata srpskih železnica i Sindikat izvršnih službi srpskih železnica, koji zajedno broje oko 13.000 članova od ukupno 18.000 zaposlenih, složni su u zahtevu za smenu generalnog direktora Železnica Srbije. Oni su se obratili i nadležnom ministarstvu i drugim državnim čelnicima u nadi da će se okončati, kako tvrde, samovolja njihovog poslodavca.

Naprednjaci su najavili do Nove godine i smenu nekoliko funkcionera iz njihovih redova, te se spekuliše da je Simonović visoko rangiran na toj listi.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR