Šta `gugla`Srbija?

0
750
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Turske serije, rijaliti programi i Sara Jovanović – na vrhu su najtraženijih pojmova i ličnosti na Google pretraživačima u Srbiji.

Kompanija Google objavila je godišnji ’Zeitgeist izveštaj’ – pregled za tekuću godinu koji nudi uvid u najzanimljivije trendove internet pretrage u Srbiji.

Dve turske serije – ’Kako vreme prolazi i ’Sulejman Veličanstveni’ – zauzele su prvo i treće mesto na ovoj listi, dok su rijaliti programi ’Farma 5’ i ’Veliki brat’ na drugom i petom mestu.

Američki glumac Paul Walker, koji je krajem novembra poginuo u saobraćajnoj nesreći u Kaliforniji, najtraženija je strana ličnost i zapravo jedina ličnost među 10 najtraženijih pojmova na Google pretraživačima u Srbiji.

Među prvih 10 našla se još jedna turska serija ’Ljubav i kazna’ (6. mesto), kao i domaća ’Nemoguća misija’ (deseta pozicija), sedmi i osmi su dva sprotska događaja – evropski šampionat u košarci Eurobasket 2013 i teniski turnir Australian Open 2013.

Deveto mesto pripalo je hitu godine – Gangnam style – južnokorejskog sastava Psy.

Na listi 10 najguglanijih domaćih ličnosti, nakon mlade pevačice Sara Jovanović, slede Jelena Golubović, Jovanka Broz, Mina Milenković, Tijana Ognjanović, Stanija i Fillip, Soraja, Dolores Lambaša, Mirna Radulović i Josif Tatić.

Ako je neko sa ove liste nepoznat, ništa lakše – pitajte Google! Uostalom, globalni ’Google Zeitgeist’ izveštaj omogućava i interaktivnu vizualizaciju podataka, kao i godišnji video, oba dostupna na veb stranici google.com/zeitgeist.

’Zeitgeist’ internet (nemački naziv za “duh vremena”) sumira milijarde pretraga napravljenih tokom godine. Pored ’Zeitgeist’ izveštaja krajem godine, koji ukazuje na dominantne trendove 2011 godine, postoji i nekoliko alatki koje daju uvid u globalne, regionalne, prethodne ili sadašnje trendove pretraga.

Pretraga se zasniva na anonimnom, agregiranom izračunavanju koliko se često koja pretraga javlja tokom određenog vremenskog perioda.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR