Šta su nam obećavali, a šta su ispunili srpski političari u 2013?

0
NextWEB hosting

Prema statistici Istinomera, u prvom delu godine u javnosti su se najviše eksponirala tri lidera najvećih stranaka tada vladajuće koalicije – Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić. U drugom delu godine, vladajućem dvojcu, Dačiću i Vučiću, po broju ocenjenih izjava na sajtu Istinomera približila se Zorana Mihajlović, ministarka energetike i potpredsednica Srpske napredne stranke.

Rekonstrukcija Vlade Srbije, koja je potrajala tokom celog leta, jasno je podelila političku godinu u Srbiji na dva dela. Prema statistici Istinomera, u prvom delu godine u javnosti su se najviše eksponirala tri lidera najvećih stranaka tada vladajuće koalicije – Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić. Oni su govorili o mnogim temama, davali najviše izjava, dok su ostali bili u njihovoj senci.

U drugom delu godinu, nakon izlaska iz vlade Ujedinjenih regiona Srbije, njihov lider Mlađan Dinkić nije više u toj grupi, a vladajućem dvojcu, Dačiću i Vučiću, po broju ocenjenih izjava na sajtu Istinomera približila se Zorana Mihajlović, ministarka energetike i potpredsednica Srpske napredne stranke.

Predstavnici vladajućih stranka više su ocenjivani od opozicije, jer je njihova obećanja moguće proveriti u praksi. U ukupnom zbiru za 2013. godinu i dalje neslavno prvo mesto, sa najvećim brojem negativno ocenjenih izjava, drži sada već bivši ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić. Iako od septembra nije član Vlade Srbije, broj njegovih negativno ocenjenih izjava u ovoj godini veći je nego kod ostalih funkcionera. Više pozitivnih ocena u odnosu na negativne ima potpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić.

Trend je da su političari mnogo oprezniji u davanju obećanja u odnosu na period od pre nekoliko godina, pa se sve češće može čuti da „ne žele da licitiraju datumima” ili da „neće da govore o rokovima”. Sa jedne strane to može da govori o povećanju odgovornosti za javno izgovorenu reč, ali, sa druge, taj manir je negativan upravo zbog odgovornosti prema građanima,  jer samo na osnovu konkretnih  izjava građani mogu da prate i mere njihov rad i učinak.

Na osnovu interesovanja posetilaca sajta (računajući broj čitanja i komentara) Istinomer je izdvojo smo najčitanije izjave u sve tri kategorije (doslednost, istinitost, obećanje).

 

OBEĆANJA:

1.Ispunjeno

IVICA DAČIĆ: “Srbija je ispunila sve svoje obaveze i više ništa ne može da nas spreči da u januaru, ili čak i ranije, počnemo pregovore o pridruživanju sa EU.”(Tanjug, 8. 9. 2013. godine)

2. Neispunjeno

ZORANA MIHAJLOVIĆ:”SNS će onog momenta kada dobije poverenje građana i formira Vladu svakako omogućiti niže cene električne energije i to za 20 procenata u odnosu na one koje su danas, odnosno omogućiće cene električne energije koje će biti na nivou od pre ekonomske krize.”(SNS, 10. 8. 2011. godine)

ISTINITOST:

1. Istina

JORGOVANKA TABAKOVIĆ:”Najavljeno poskupljenje struje od avgusta neće izazvati skok cena. Skuplja struja uključena je u zacrtanu inflaciju NBS-a za ovu godinu, a ona će do oktobra iznositi maksimalnih 5,5 posto.”(Dnevnik, 15. 7. 2013. godine)

2. Neistina

MILAN BAČEVIĆ:”Nikada nisam rekao da će se taj projekat (izgradnja kanala Dunav – Morava – Vardar) realizovati, već samo da to želim.”(Večernje novosti, 14. 3. 2013. godine)

DOSLEDNOST:

1. Dosledno

ZORANA MIHAJLOVIĆ:”Kod ‘Srbijagasa’ tražimo da se ispita poslovanje sa prevelikim brojem dobavljača i posredničkim firmama. Moramo da znamo gde je otišao novac.”(Kurir, 14. 9. 2012. godine)

2. Nedosledno

ŽARKO OBRADOVIĆ:”Ne (nema razloga za obaranje male mature)… Oni koji žele da se poništi matura očigledno nisu spremni da se suoče s rezultatima svoje dece, pa traže da se upišu samo na osnovu bodova iz osnovne škole.”(Politika, 23. 6. 2013. godine)

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

five × two =