Strašne vesti iz domaće kulture: Muzeji ne zanimaju građane!

0
705
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Samo 10 odsto građana Beograda redovno posećuje muzeje, a u realnosti taj procenat još je manji, pokazali su rezultati istraživanja koje je u julu, novembru i decembru 2013. sprovedeno u Beogradu po narudžbi Muzeja savremene umetnosti.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić rekao je danas na konferenciji za novinare da više od polovine građana nije čulo da Muzej savremene umetnosti uopšte postoji.

Prema njegovim rečima više od dve trećine građana nije u skorije vreme posetilo neki muzej, a samo šest odsto moglo je da se pohvali da je nedavno videlo neku muzejsku postavku.

– To je indikator celokupnog društva, stanja kulture u državi i svesti građana. Problem je generalno u stavu prema institucijama te vrste, a ne samo u određenim muzejima – rekao je Pejić.

On je dodao da je veoma mali procenat onih koji znaju šta se dešava sa Muzejom savremene umetnosti, a više od polovine ispitanih takođe smatra i da taj muzej uopšte nije značajan za Beograd i Srbiju.

Po mišljenju građana, prioriteti u državi treba da budu pre svega zdravstvo, zatim sudstvo, privreda, obrazovanje, sport, pa tek onda kultura.

Rezultati istraživanja takođe su pokazali da više od polovine građana u medijima uopšte ne prati vesti i priloge o kulturi i da bi država trebalo da pomaže Muzej savremene umetnosti.

– Građani svu krivicu i odgovornost za dešavanja u Muzeju savremene umetnosti svaljuju na državu i društvo, verovatno ne shvatajući da su i oni sami deo tog društva i države – kazao je Pejić.

On je dodao da podaci iz novembra i decembra ohrabruju, jer se ipak smanjio procenat onih koji nisu obavešteni o Muzeju savremene umetnosti, a manje ispitanika smatra i da samo država treba da pomaže taj muzej.

Vršilac dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti Vladislav Šćepanović rekao je da je u planu da radovi na obnovi zgrade na Ušću počnu u februaru ili martu, i da muzej bude konačno obnovljen do 2016. godine.

Prema njegovim rečima Gradski zavod za veštačenje trebalo bi u narednih 30 dana da ispita šta je do sada urađeno na obnovi muzeja i koliko još novca je potrebno da se ta obnova završi.

– Država je obećala 36 miliona dinara. To nije dovoljno, ali obećali su još ako to potrošimo, a planiramo i donatorske akcije za završetak obnove Muzeja savremene umetnosti i internacionalizovanje tog pitanja, jer on ima regionalni značaj – rekao je Šćepanović.

Upitan o rezultatima istraživanja po kojima veoma mali procenat Beograđana redovno posećuje muzeje, Šćepanović je rekao da će Muzej savremene umetnosti privući publiku izložbama velikih svetskih umetnika, poput Hermana Niča, Gotfrida Helvajna ili Joko Ono.

Kako je najavljeno, Muzej savremene umetnosti predstaviće 2014. godine sopstvenu zbirku jugoslovenske umetnosti od 1900. do 1945. godine, među kojima su dela Save Šumanovića ili Petra Dobrovića.

Biće organizovane i samostalne izložbe umetnika Mihaela Milunovića, Ane Adamović i Simonide Rajčević, a izlagačku sezonu otvoriće 17. januara izložba Nikole Božovića.

U planu je i retrospektivna izložba vajara Đorđija Crnčevića, izložba vajara Dušana Jovanovića Đukina, kao i izložbe iz programa „Evropski kontekst Srpskog nadrealizma” i „Slikari ratnici Prvog svetskog rata”.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR