Tomislav Jovanović: Razmišljam o dužoj školskoj godini

0
NextWEB hosting

Ministar Tomislav Jovanović kaže da razmišlja o predlogu učiteljskih udruženja o produžetku školske godine kako bi učenici imali manji broj časova dnevno.

– Ideja je da školska godina traje duže i da time deca budu manje opterećena, da imaju manji broj časova dnevno. To bi stvorilo prostora i da se vrate nenastavne aktivnosti – rekao je ministar prosvete za list „Politika”.

Istakao je da deca „ne mogu da stradaju zbog krutog zakona” i da je to bio osnovni razlog kada je poslata preporuka Ministarstva pojedinim školama da ne moraju da imaju dvosmenski rad.

Upitan o maloj maturi, Jovanović je kazao da će postojati samo jedna pripremljena kombinacija pitanja za tri testa i da će biti promenjena procedura njihove pripreme, štampanja i distribucije do škola.

Nije naveo kako će izgledati nova procedura, ali je istakao da će izgubiti posao i licencu svi oni koji budu odgovorni za eventualne propuste.

Jovanović je naveo da će 2014. godine biti završena prva rang lista za fakultete i dodao da će nju raditi akreditaciona komisija i Nacionalni savet za visoko obrazovanje.

Naredne godine, kako je najavio, nastaviće se kontrola rada fakulteta koju zajedno obavljaju prosvetna i inspekcija rada.

– U toj grupi je više od 95 odsto privatnih fakulteta, ali ima i državnih i nisu samo iz naše zemlje nego i iz država u okruženju. O njima niko ne vodi evidenciju: koliko postoje, šta rade, kako funkcionišu – rekao je Jovanović.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

two × 1 =