U 2014. putarina poskupljuje za 20 odsto?

0
878
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Putevi Srbije će posle Nove godine i zvanično podneti vladi zahtev za povećanje cene putarine u proseku za 20 odsto, najavio je Zoran Drobnjak.

Sa zahtevom Puteva Srbije za povećanje putarine prethodno treba da se saglase ministarstva za saobraćaj, finansije i privredu, rekao je v.d. generalnog direktora tog javnog preduzeća i dodao da bi tek nakon toga o tome mogla da odlučuje Vlada Srbije.

On je naglasio da putarina u Srbiji nije menjana skoro šest godina i da bi trebalo da se poveća za iznos PDV-a od 20 odsto da bi bilo više novca za održavanje putne mreže.

Putevi Srbije su 1. jula ove godine počeli da plaćaju PDV na prihod od putarine.

Drobnjak je rekao da je još važnije da se ponovo vrati izdvajanje dela akcize na naftne derivate za održavanje puteva i podsetio da je izdvajanje od 20 odsto ukinuto 2012.

– Trebalo bi ponovo da se izdvaja 20 odsto ili bar 10 odsto – naveo je Drobnjak dodajući da bi Putevi Srbije onda imali još 20 milijardi dinara godišnje za tu namenu ako bi se izdvajalo 20 odsto, odnosno 10 milijardi ako bi se uzimalo 10 odsto od akcize.

Drobnjak je ranije izjavio Tanjugu da je putarina u Srbiji „daleko najjeftinija u regionu“ navodeći da, na primer, u Hrvatskoj putarina košta 6,5 evra za 50 kilometara od Zagreba ka Sloveniji, dok u Srbiji toliko treba izdvojiti za oko 250 kilometara.

 

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR