Usvojen rebalans, Beograd izbegao bankrot

0
1063
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Na sedmoj sednici Privremenog organa grada Beograda usvojen je rebalans budžeta za 2013. godinu.

Privremeni organ usvojio je i predlog zaključka o davanju saglasnosti na godišnji finansijski plan prihoda i rashoda za 2013. godinu za 27 organizacionih jedinica Gradske uprave.

Privremeni organ uprave Beograda usaglasio je danas rebalans gradskog budžeta za 2013. godinu, kojim je, u poslednjem trenutku, izbegnut bankrot, a budžetski deficit prepolovljen, i to bez zaduživanja, već kroz mere štednje koje neće ići na štetu građana Beograda, saznaje Tanjug.

Prema nezvaničnim saznanjima, rebalansom budžeta nisu smanjena davanja prema najsiromašnijim slojevima stanovništva, a sve prethodno preuzete obaveze za socijalna davanja biće ispunjene.

Na taj način, teret neodgovornog ponašanja dosadašnje vlasti neće platiti najsiromašniji građani, rekao je izvor Tanjuga blizak Privremenom organu uprave.

Prema istom izvoru, rebalansom je u poslednjem trenutku izbegnut bankrot grada, koji bi se desio tokom decembra, jer je Privremeni organ utvrdio da je na dan njegovog imenovanja nedostajalo 7,3 milijarde dinara da grad plati svoje obaveze.

„Kako bi se izbegao bankrot Beograda, prva obaveza predsednika privremenog organa Siniše Malog je bila da sa svojim timom, članovima privremenog organa i nadležnim službama i sekretarijatima, pripremi rebalans budžeta“, navodi Tanjugovsagovornik.

Prema izvornom budžetu grada Beograda za 2013. godinu, planirani prihodi grada su iznosili 91,4 milijarde dinara, ali će, međutim, prema analizama Privremenog organa, ukupni prihodi Beograda do kraja godine iznositi 77,9 milijardi, što je pad prihoda od oko 15 odsto.

Kako se objašnjava, takav pad prihoda zahtevao je da bivša gradska uprava tokom godine smanji rashode, odnosno nepotrebne troškove, ali se to, nije dogodilo.

„Zbog toga su bile ugrožene isplate plata u upravi, ustanovama kulture i predškolskim ustanovama, ali i isplate korisnicima socijalnih davanja, kao što su penzioneri koji primaju dodatak koji isplaćuje grad, trudnicama, studentima i nezaposlenima“.

Ukidanje nepotrebnih troškova, oštre mere štednje 

Privremeni organ uspeo je da kroz rebalans pronađe rešenje za manjak u gradskoj kasi, ali ne kroz dodatno zaduživanja grada, već kroz smanjenje rashoda, ukidanje nepotrebnih troškova i uvođenja oštrih mera štednje.

„Ukinuta su putovanja, dnevnice, nepotrebni ugovori u uslugama, nepotrebno dodatno angažovanje ljudi u firmama koje imaju zaposlene za obavljanje te vrste posla, kao i budžeti svih sekretarijatima, izuzev plata i socijalnih davanja. Rebalansom budžeta nisu smanjena davanja prema najsiromašnijim slojevima stanovništva i sve prethodno preuzete obaveze za socijalna davanja će biti ispunjenje“, navodi Tanjugov izvor.

Na taj način, dodaje, teret neodgovornog ponašanja dosadašnje vlasti neće platiti najsiromašniji građani

Prema rebalansu budžeta, deficit grada će iznositi 3,5 odsto, što je dvostruko manje od deficita od sedam odsto, koliko je planirano rebalansom budžeta grada Beograda iz juna ove godine.

Tanjugov izvor navodi i da rebalansom neće biti obustavljene investicije od životnog značaja za grad Beograd, ali će njihovi dinamika biti prilagođena prihodima.

Kako je rečeno, investicije će biti nastavljene, ali će u narednom periodu biti preispitani postupci tendera u kojima su ti poslovi dodeljivani.

Podvlači se i da su rebalansom budžeta obezbeđena sva potrebna sredstva za funkcionisanje komunalnih preduzeća do kraja godine, jer je njihovo poslovanje takođe bilo dovedeno u pitanje.

Priprema budžeta za 2014. godinu 

Kako se ističe, Privremeni organ grada od sutra već počinje pripremu budžeta za 2014. godinu i planira da taj posao traje naredne tri nedelje.

Prema izvoru Tanjuga, privremeni organ je do sada utvrdio da „grad Beograd samo za kredite prema bankama duguje 409 miliona evra, pri čemu će naredne godine povući još 124 miliona evra već odobrenih kredita“.

„To znači da će kreditna zaduženost Beograda iznositi 533 miliona evra. Utvrđeno je da je 2008. godine ukupan dug Begrada iznosio 97 miliona evra, a iznos odobrenih kredita je iznosio 220 miliona evra, koje je trebalo povući“.

To znači da se grad zaduživao oko 50 miliona evra godišnje u proteklom periodu, navodi Tanjugov izvor, i dodaje da Privremeni organ u ovom trenutku utvrđuje iznos dospelih, a neisplaćenih obaveza grada Beograda prema poveriocima, kako bi se utvrdio konačni dug grada.

„Da bi se utvrdio ukupan dug grada, Privremeni organ će u narednom periodu izvršiti analizu rada komunalnih preduzeća, čiji je vlasnik grad Beograd, kao i ukupan dug tih preduzeća prema bankama i ostalim poveriocima“.

Prema rečima istog izvora, u Skupštini grada, „namerno ili slučajno“, ne postoje svi podaci o dugovanjima na jednom mestu, pa dug mora da se utvđuje na ovaj način.

Plan Privremenog organa je da do 31. decembra objavi tačan iznos ukupnog duga grada i javnih preduzeća, kako bi građani znali koliko duguje Beograd, napominjeTanjugov sagovornik.

Rebalans bi trebalo da bude usvojen na sutrašnjoj sednici Privremenog organa.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR