Zašto se udruženja udružuju?

0
1408
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Poslednjih par nedelja aktivnosti udruženja koja vode ka njihovom udruživanju ne prestaju.

Potpisani su memorandumi o sporazumevanju izmedju Zavičaja i više drugih udruženja.

Zavičaj je udruženje izbeglih, raseljenih i doseljenih lica opštine Grocka, koje je aktivno duži niz godina, a prošle izbore je podržalo SNS na lokalu. Posle izbora dolazi do nesporazuma i saradnja prestaje. Nešto kasnije su bili bliski udruženju Snaga građana bračnog para Pekarski-Tasev.
Sada kreću u kampanju udruživanja sa ostalim udruženjima.  Lideri te organizacije su Nenad Abramović, Velimir Spasić i Milivoje Trajković.
Prvi među jednakima izgleda ipak da je Milivoje Trajković, vlasnik svečane hale Trajković i bivši član SRS, UG Snaga građana, DS, a bio je jedno vreme i predsednik MZ Kaluđerica.

Sa leva na desno: Milivoje Trajković, Vesna Tasev Pekarski, Nenad Abramović
Sa leva na desno: Milivoje Trajković (Zavičaj), Vesna Tasev Pekarski (Snaga građana), Nenad Abramović (Zavičaj), lice nepoznato redakciji

Prvi potpisani memorandum o sporazumevanju je bio sa Srećom za Rome Slobodana Kovačevića, udruženjem koji se bavi zaštitom prava Roma.

Udruženje Čarolija – Pepeljuga 21. veka je takođe potpisala ovaj sporazum. Svetlana Urošević je dugogodišnji humanitarni aktivista na teritoriji naše opštine. Međutim osnivanjem medija, koji je poslednjih par meseci izrazito politički orijentisan protiv lokalne vlasti, ona ulazi i u red političkih aktera na lokalnom nivou.

Ideju o opštini Kaluđerica prvo je artikulisala i na određen način političko promovisala Narodna inicijativa za opštinu Kaluđerica Ratomira Stojakovića. On je probao 2004. da sa tom idejom izađe na izbore, međutim Snaga građana koja je bila u vlasti tada je imala jaču kampanju i njegov glas se nije čuo, njegovo udruženje je doživelo krah. I oni su potpisali sporazum sa Zavičajem.

Poslednji potpisnik ovog memoranduma je i Naša Kaluđerica Dragoljuba Krstića, ovaj bivši član SRS, JUL i LDP je probao da izađe 2012. godine na lokalne izbore međutim nije skupio dovoljan broj potpisa. Posle tog neuspeha okrenuo se ka GG Tomislav Simonović i njih podržao na lokalnim izborima, posle izbora je imao pregovore sa Beogradskom inicijativom i još nekim strankama.

udruzenja-se-udruzuju
Sa leva na desno: Nenad Abramović, Milivoje Trajković (Zavičaj), Svetlana Urošević (Pepeljuga), Velimir Spasić (Zavičaj), Slobodan Kovačević (Sloboda za Rome).
Okrenuti leđima: Dragoljub Krstić (Naša Kaluđerica), lice nepoznato redakciji

Grupa socijalista iz Kaluđerice okupljena oko Predraga Stojanovića Pileta koji imaju svoju neformalnu grupu „Vlada Razuma“ jedno vreme je imala intezivne kontakte sa Zavičajem, Pepeljugom i ostalima, ali u poslednje vreme izgleda da je došlo do zahlađenja odnosa.

Osnivanjem još jednog udruženja i to Udruženja inženjera i tehničara Grocke na kojoj su prisustvovali predstavnici Zavičaja, Pepeljuge, Naše Kaluđerice očigledno je da ovo udruživanje ima efekta i da će verovatno u budućnosti biti još toga. Predsednik ovog udruženja je Dušica Nikolić odbornik UG Naš čovek iz Boleča.

udruzenje-inzenjera-i-tehnicara-grocke-sajt
Dragoljub Krstić – Naša Kaluđerica (drugi sa leva), Dušica Nikolić (četvrta sa leva), Svetlana Urošević (peta sa leva), Nenad Abramović (prvi sa desna, okrenut ledjima)

Pre izvesnog vremena osnovan je i Klub intelektualaca Grocke na čijem čelu je Dušan Janković, privrednik iz Grocke. Oni su svim strankama poslali dopis o namerama i tražili sastanak sa njihovim predstavnicima. Odziv stranaka prema ovom pozivu je bio poprilično hladan.

Razlozi koje ova udruženja navode za udruživanje između sebe su saradnja, poboljšanje životnog standarda i tako dalje. Međutim kada pogledate biografije osoba koje su u tim udruženjima na liderskim pozicijama, a posebno političke biografije ovih ljudi, videćete da su to u biti političari neki manjeg, neki većeg kalibra ili makar želje da to postanu.

Oni koji se bave politikom duži niz godina smatraju ovo definitivno političkom pričom koja je planski formirana pred gradske izbore.
A udruživanjem sigurno može da se postigne efekat kojim bi se politički profitiralo.

Ako pratite rad ovih udruženja videćete da se pomažu u akcijama, jedni drugima dolaze u goste, imaju zajednička druženja, sve govori da je to zajednička priča.

Sa sadašnjom infrastrukturom, ako bi se rešili da izadju na izbore, ova udruženja bi mogla da pokriju gotovo celu teritoriju opštine Grocka, a uz podršku 2 lokalna sajta i jedne radio stanice koji su im na raspolaganju, rezultat ne bi izostao.

Problem je da li igrači sa klupe trećeligaša mogu da igraju prvu ligu i da se nose sa ozbiljnim političkim timovima?

Foto: Internet/Facebook

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR