Zbog akciza gorivo skuplje 4 dinara po litru!

0
NextWEB hosting

Akciza će od 1. januara 2014. za dizel biti skuplja četiri dinara, a za benzin 0,4. Akciza na bezolovni benzin biće povećana sa 49,6 na 50 dinara po litru, na evrodizel sa 42 na 46 dinara po litru, a na TNG sa 30 na 35 dinara po litru

Gorivo u Srbiji će, kako se očekuje, poskupeti do četiri dinara po litru u prvim danima Nove godine, i to zbog usklađivanja akciza na naftne derivate, koje određuje država.

Povećanje akciza na naftne derivate moraće direktno da se odrazi na rast cena goriva na pumpama, jer naftne kompanije ne mogu da to povećanje akciza nadoknade iz svojih marži, izjavio je Tanjugu predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić.

Akciza, će od 1. januara 2014. godine, za dizel biti skuplja četiri dinara, za benzin 0,4, a za TNG pet dinara po litru odnosno kilogramu derivata, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Akciza na bezolovni benzin biće povećana sa 49,6 na 50 dinara po litru, na evrodizel sa 42 na 46 dinara po litru, a na TNG sa 30 na 35 dinara po litru.

Tatić je ocenio da će, osim tog poskupljenja zbog akciza, cene goriva u 2014. u Srbiji biti stabilne, jer su se smirila krizna žarišta u svetu, koja mogu da izazovu rast cena nafte.

I poslednjih meseci 2013. godine i maloprodajne i veleprodajne cene goriva u Srbiji su bile manje-više stabilne, dodao je Tatić.

Potrošači bi mogli u novoj godini da plaćaju više cene goriva i zbog početka procesa “markiranja” goriva, što će koštati oko 30 para za litar, jer će naftaši, pre stavljanja u promet derivata, biti u obavezi da plate njihovo markiranje.

Naftne kompanije u 2014. godini očekuje i plaćanje naknada po osnovu stupanja na snagu novog Zakona o robnim rezervama, jer će država početi da formira obavezne rezerve nafte i naftnih derivata.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

eighteen − fifteen =