Evo kako živi ‘najveći pirat svih vremena’

0
652
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Nazivajući ga holivudskim zlikovcem, emisija ‘60 Minutes’ je nedavno gledaocima dala uvid u život Kima Dotkoma koji je navodno koštao industriju zabave 500 miliona dolara pre nego što su vlasti zatvorile njegov sajt.

Kim trenutno živi na velikom imanju na Novom Zelandu gde vodi borbu protiv izručenja u Sjedinjene Američke Države gde ga vlasti smatraju za jednog od najvećih „pirata“ svih vremena.

Kada je počeo kao virtuelno skladište za dokumente koji su preveliki da bi bili poslati mejlom – i uz podršku poznatih osoba kao što je Kanje Vest, Megaupload je vremenom postao beskrajno igralište za sve one koji su želeli da dele fajlove koje podležu zakonima o autorskom delu.

Kim Dotkom je u januaru 2013. godine pokrenuo potpuno novi sajt za razmenu podataka pod nazivom Mega.

Mega, novi sajt za razmenu podataka daje ljudima mogućnost da aplouduju i čuvaju fajlove raznih vrsta i predstavlja nastavak „Megaupload“ sistema koji je ugašen prošlog januara.

– Mega će biti ogromna, i ništa neće zaustaviti Megu, huaaa! – uzviknuo je Dotkom sa gigantske bine u dvorištu vile na žurci povodom pokretanja novog sajta. Tada mu se iznad glave pojavio helikopter, a niz zidove kuće počeli su da se spuštaju lažni policajci.

Dotkom je potom zapovedio svima da „prekinu ovo ludilo“, a zatim se uz glasnu muziku prepustio plesu sa „čuvarkama“ u mini suknjama.

Dotkom je izjavio da je novi sajt u potpunosti u skladu sa zakonom i da je svaki pokušaj da se sajt zatvori – uzaludan.

„Legalno, nema razloga zašto bi vlasti htele da ga ugase. Sajt je legitiman i ima pravo da postoji kao i Dropbox, Boxnet i svi drugi sajtovi tog tipa“.

Ranije je obećao kako će svaki korisnik imati 50Gb slobodnog prostora, što je mnogo više od onoga što nudi konkurencija.

Novi servis korisnicima će omogućiti smeštanje šifriranih podataka, što znači da će oni biti čitljivi samo onima koji poseduju odgovarajući ključ.

Na ovaj način Dotkom se pravno zaštitio jer bi vlasti na serverima našle samo hrpu nečitljivih podataka.

Kriptografski ključ neće se nalaziti na Meginim serverima, što znači da uprava neće moći da čita podatke pa ni da preuzime odgovornost za razmenu piratskih datoteka.

SAD traže od Novog Zelanda da im isporuče ovog internet tajkuna, kojeg terete da je tvorcima filmova, muzike, igara naneo oko 500 miliona dolara štete na ime izgubljene dobiti usled kršenja autorskih prava.

Dotkom, međutim, tvrdi da ne može biti odgovoran za kršenje autorskih prava, pošto su to činili korisnici Megaupload-a a ne samMegaupload, i tvrdi da je taj sajt redovno postupao po zahtevima nosilaca prava – uklanjajući linkove ka piratisanom materijalu.

„Naša kompanija i njena imovina su nam oduzeti bez saslušanja“, izjavio je Dotkom a prenosi AP. „Privatnost naših korisnika je narušena, komunikacije su prekinute i sloboda govora je napadnuta. Da budem jasan onima koji koriste zakon o autorskim pravima kao oružje za gušenje inovacije i konkurentnosti: Bićete skrajnuti sa puta istorije“.

„Ako neko pošalje nešto ilegalno u koverti preko poštanske službe, nećete zbog toga gasiti poštu“, izjavio je Dotkom.

Američke vlasti nisu želele da komentarišu pojavu Mege i jedino su ukazale na sudski dokument u kojem je Dotkom obećao, tražeći puštanje na slobodu uz kauciju, da neće pokretati sličan biznis kao što je bio Megaupload dok proces protiv njega ne bude završen.

Dotkom je demantovao da je novi sajt napravljen da provocira vlasti, ali je ipak izjavio da ga je njihova kampanja gašenja Megaupload-da prosto naterala da napravi nov, unapređen sajt.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR