Evo šta da uradite kada vas banka ‘zavrne’

0
555
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Imate račun u banci, uzeli ste kredit ili imate štednju i nešto je pošlo naopako. Smatrate da ste oštećeni, ali ne znate šta da radite. Ovo je lista koraka koji će vam pomoći da ostvarite svoja prava.

Prvi korak u pokušaju rešavanja problema koji nastane u vašem odnosu sa nekom finansijskom institucijom – bankom, lizing kompanijom, menjačnicom, osiguravajućim društvom ili društvom za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima treba da bude direktno obraćanje službenom licu te institucije.

Iskustva govore da se veliki deo problema, koji nastaju u odnosu građana i finansijskih institucija, relativno jednostavno rešavaju u direktnom kontaktu sa ovlašćenim licem institucije.

Ukoliko problem nije rešen na ovaj način, drugi korak trebalo bi da bude pismeno obraćanje finansijskoj instituciji. Pismeni prigovor šaljite preporučenim pismom, sa povratnicom kako biste imali dokaz o prijemu vašeg prigovora i obavezno zadržite kopiju prigovora. Nakon ovog koraka, finansijska institucija ima obavezu da vam u roku od mesec dana dostavi pismeni odgovor. Prigovor se ne naplaćuje bez obzira da li je osnovan ili ne.

Ukoliko vam odgovor u ovom roku nije dostavljen ili ste nezadovoljni predloženim rešenjem, možete se obratiti Narodnoj banci Srbije, odnosno uputiti prigovor Centru za korisnike finansijskih usluga, na postupke finansijske institucije sa kojom imate problem u poslovanju.

Narodna banka Srbije u skladu sa svojim obavezama i ovlašćenjima razmatra vaš prigovor. Ukoliko se utvrdi povreda zakona NBS izriče mere predviđene zakonom.Ukoliko to nije slučaj na zahtev korisnika ili banke organizuje se postupak posredovanja – medijacije, kojom se problem pokušava rešiti u razgovorima tri strane – lica koje se žalilo, finansijske institucije na čije usluge je upućen prigovor i Narodne banke Srbije. Smatra se da će finansijska institucija detaljnije razmotriti vaše žalbe, ukoliko u medijaciji učestvuje nadzorni organ, a to je u ovom slučaju Narodna banka Srbije.

Ukoliko čak ni ovaj korak ne dovede do rešavanja problema, Narodna banka Srbije će vam dati savet u smislu procene opravdanosti vaših zahteva, a vama preostaje kao krajnja opcija pokretanje sudskog postupka protiv konkretne finansijske institucije.

 

 

Izvor:Kamatica.com

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR